Preskocit navigáciu

Ustka


Ustka

Polygón Protivzdušnej obrany poľskej armády sa nachádza neďaleko mesta Ustka (po nemecky Stolpmünde)?na pobreží Baltického mora približne 150 kilometrov západne od Gdanska na území Pomoranska, ktoré bolo v roku 1945 pripojené k Poľsku. Vznikol v roku 1946.

Rozprestiera sa na brehu mora, medzi Ustkou, Jaroslawcom a jazerom Wicko na ploche vyše 4 tisíc hektárov. Patrí k nemu aj vojenské letisko Wicko Morskie, ktoré sa využíva len pri cvičeniach. K výcvikovému priestoru patrí aj plocha 90 tisíc hektárov vodnej plochy Baltického mora. Okrem vojsk poľskej protivzdušnej obrany vo výcvikovom priestore cvičia aj útvary poľského námorníctva a vzdušných síl. Okrem poľských pilotov si nad poligónom precvičujú odpaľovanie rakiet vzduch – vzduch aj ich kolegovia zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Tí sú počas strelieb dislokovaní na vojenskom letisku Swidwin.

Vo Výcvikovom priestore Ustka strieľali príslušníci nitrianskej protilietadlovej brigády s kompletom 2K12 M3 KUB už piatykrát (2002, 2004, 2006, 2008, 2013). Okrem nich a príslušníkov poľskej PVO priestor využívajú na protilietadlové streľby aj vojaci z Veľkej Británie, Talianska, Holandska, Českej republiky a Maďarska.


1

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 27.05.2013
Čítanosť: 4303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share