Preskocit navigáciu

Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4 UNFICYP


Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4 UNFICYP

S cieľom skontrolovať jednotlivé oblasti činnosti slovenského kontingentu v operácii UNFICYP priletela v sobotu 25. mája na Cyprus kontrolná skupina pod velením veliteľa Centra riadenia operácií GŠ OS SR plukovníka gšt. Daniela Zmeka.

Kontrolnú skupinu privítal na letisku v Larnake veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný. Inšpekčný tím počas šiestich dní preveril všetky oblasti činnosti s dôrazom na logistiku, personálny manažment, finančné zabezpečenie, výcvik a výkon služby v priestore zodpovednosti slovenského kontingentu.

Počas osobitnej kontroly v priestoroch veliteľstva misie sa inšpekčný tím stretol s náčelníkom štábu misie britským plukovníkom Angusom Loudonom, ktorý pozitívne hodnotil príspevok Slovenskej republiky v operácii UNFICYP. V rámci pobytu inšpekcie na Cypre prijala 29. mája v Nikózii slovenský inšpekčný tím mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Cyperskej republike Oksana Tomová. V rámci rozhovorov veľvyslankyňa vyzdvihla prácu a vynaložené úsilie, ktoré slovenskí vojaci odviedli za 12-ročné pôsobenie v misii UNFICYP.

„Výsledky a zistenia osobitnej kontroly opätovne potvrdili vysoký kredit príslušníkov OS SR v medzinárodných operáciách. Počas oficiálnych stretnutí s medzinárodnými partnermi ako i pri neformálnych rozhovoroch sme nezaznamenali žiadny náznak nespokojnosti. Je pochopiteľné, že inšpekčný tím pri svojej podrobnej kontrole našiel drobné, väčšinou formálne a administratívne, pochybenia, ktoré však nemali zásadný vplyv na činnosť jednotiek,“ zhodnotil kontrolu plukovník Zmeko.

Za rozhodujúce veliteľ Centra riadenia operácií považuje, že s tímom odborníkov mal dostatok času a vytvorené podmienky, aby sa okrem kontrolnej činnosti zaoberal aj identifikovaním systémových opatrení. „V budúcnosti po ich aplikácii očakávam zlepšenie a vyššiu efektivitu v čerpaní zdrojov, plnení operačných úloh ako i zabezpečenie bežného života,“ dodal plukovník Zmeko. Všetky poznatky z inšpekcie budú v krátkej dobe prezentované náčelníkovi Generálneho štábu OS SR a na základe jeho rozhodnutia budú realizované zmeny, ktoré podľa veliteľa CRO prinesú požadovaný efekt.

V posledný deň osobitnej kontroly veliteľ Sektoru 4 s vedúcim kontrolnej skupiny prerokovali oblasti možnej spolupráce, pričom bola prisľúbená pomoc veliteľovi Sektoru 4 pri riešení sporných otázok.


Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4Inšpekčný tím OS SR na kontrole v Sektore 4

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: autor - Dátum: 04.06.2013
Čítanosť: 8444
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share