Preskocit navigáciu

Letci z Národnej gardy USA navštívili vzdušné sily


Letci z Národnej gardy USA navštívili vzdušné sily

V pondelok 3. júna 2013 Vzdušné sily OS SR navštívili predstavitelia Národnej Gardy štátu Indiana z USA (NG USA). Návšteva sa uskutočnila v rámci programu vojenskej spolupráce s USA (Mil-to-Mil).

V priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene delegáciu piatich príslušníkov NG USA zo 122. bojového krídla (122nd Fighter Wing), ktorú viedol jeho veliteľ plukovník David Augustine, osobne privítal veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba.

V rámci následného rokovania za účasti zástupcu veliteľa vzdušných síl plukovníka Ivana Hůleka a príslušníkov Oddelenia leteckého výcviku VzS, americká strana predložila návrh spolupráce do budúceho obdobia so zameraním na prípravu spoločného medzinárodného cvičenia v roku 2016, ktorého cieľom je precvičiť postupy pri výcviku leteckých navádzačov, pátraní a záchrane osôb, bojových streľbách, spolupráci s protivzdušnou obranou, ochrane konvojov a ďalších procedúrach. Uskutočnenie navrhovaného cvičenia by významnou mierou prispelo k skvalitneniu výcviku príslušníkov OS SR, ako aj NG USA, na čom sa zhodli obidve rokujúce strany.

Príslušníci NG USA vysoko ocenili aktívny prístup príslušníkov VzS OS SR pri organizovaní ich návštevy, ako aj vysoko odborný prístup k prerokovávaným otázkam ďalšej spolupráce.

Program návštevy pokračoval v ďalších dňoch v zmiešanom krídle Sliač a dopravnom krídla Kuchyňa, kde sa zahraničná delegácia mala možnosť oboznámiť s plnenými úlohami a reálnymi podmienkami výcviku príslušníkov VzS OS SR.


Letci z Národnej gardy USA navštívili vzdušné silyLetci z Národnej gardy USA navštívili vzdušné silyLetci z Národnej gardy USA navštívili vzdušné sily

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 05.06.2013
Čítanosť: 8181
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share