Preskocit navigáciu

Summer medal parade v Nikózii


Summer medal parade v Nikózii

Slávnostné odovzdanie medailí príslušníkom za službu v mierovej misii UNFICYP sa uskutočnilo 4. júna v cyperskej Nikózii pri príležitosti pravidelnej Summer medal parade.

Ceremónia sa uskutočnila v priestoroch starého letiska na veliteľstve misie UNFICYP, ktoré je súčasťou nárazníkovej zóny a územia chráneného silami Organizácie spojených národov (OSN).

Výnimočnej akcie sa zúčastnili a medaily „UN Force Medal“ si slovenskí vojaci prevzali z rúk vedúcej misie UNFICYP Lisy Buttenheim, veliteľa Síl OSN na Cypre generálmajora Chao Liu-a a veľvyslankyne SR na Cypre Oksany Tomovej. Okrem slovenských vojakov boli ocenení aj argentínski, britskí, maďarskí a srbskí vojaci slúžiaci pod záštitou modrej zástavy mieru.

Lisa Buttenheim vo svojom príhovore pred nastúpenou vojenskou jednotkou vyjadrila svoj obdiv a poďakovanie všetkým prítomným vojakom za to, že sú poslami mieru a stability pre ľudí v priestore ich nasadenia.

Po dekorovaní medailami vystúpil so svojim príhovorom aj veliteľ Síl UNFICYP generálmajor Chao Liu, ktorý príslušníkom misie pripomenul dôležitosť ich práce, ktorú vykonávajú v prospech OSN.

Medzi pozvanými hosťami na Summer medal parade nechýbali politickí a diplomatickí predstavitelia participujúcich krajín ako aj civilní i vojenskí príslušníci misie.

Na záver slávnostného aktu mali príslušníci UNFICYP možnosť ochutnať špeciality, ktoré pripravili kuchári jednotlivých krajín, ktoré pôsobia v misii na Cypre a reprezentovali sa tak svojou národnou kuchyňou.


Summer medal parade v NikóziiSummer medal parade v NikóziiSummer medal parade v NikóziiSummer medal parade v NikóziiSummer medal parade v Nikózii

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: autor - Dátum: 10.06.2013
Čítanosť: 10353
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share