Cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartované


Cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartované

V priestoroch Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť 16. júna oficiálne začalo najväčšie medzinárodné logistické cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 (CL13), na ktorom sa zúčastňuje takmer 1800 cvičiacich z 35 členských i partnerských krajín NATO.

Úvodné slovo pred nastúpenými mnohonárodnými jednotkami predniesol riaditeľ pražského Mnohonárodného centra pre koordináciu logistiky (MLCC), plukovník Miroslav Pelikán. „Hlavným zámerom cvičenia je otestovať a rozvíjať kolektívne riešenia pre logistiku, posúdenie interoperability našich systémov, služieb a vybavení, posilnenie štandardizácie procedúr vo všetkých funkčných oblastiach medzi krajinami NATO,“ povedal na úvod riaditeľ MLCC, ktorý je zároveň riaditeľom cvičenia CL13. Okrem toho zdôraznil, že cvičenie by nebolo možné uskutočniť bez silnej podpory Slovenskej republiky ako hostiteľskej krajiny. Na cvičení sa celkovo podieľajú účastníci z 35 členských krajín Aliancie ale i partnerských štátov ako je napríklad Ruská Federácia či Bosna a Hercegovina. „Cvičenie CL13 je bezpochyby najvýznamnejším míľnikom na poli výstavby mnohonárodnej logistiky. O jeho význame svedčí nielen počet zúčastnených krajín, ale i fakt, že ide o najväčšie logistické cvičenie za posledných 10 rokov. Zapojenie sa do medzinárodného logistického výcviku prináša krajinám neoceniteľné skúsenosti a sebadôveru pre úspešné vedenie operácií v medzinárodnom prostredí,“ dodal na záver príhovoru.

Za hostiteľskú krajinu privítal účastníkov cvičenia náčelník Štábu pre podporu operácií Generálneho štábu OS SR brigádny generál Juraji Krištofovič, ktorý vyjadril presvedčenie, že pre Slovensko bolo veľkou cťou a príležitosťou usporiadať tak významné mnohonárodné logistické cvičenie, akým je Capable Logistician 2013. „Budeme čeliť mnohým výzvam, o ktorých som však presvedčený, že ich spoločným úsilím zvládneme.“ Na záver dodal, že cvičenie je neoceniteľnou príležitosťou výmeny skúseností v rôznych logistických oblastiach.


Cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartovanéCvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 úspešne odštartované

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: OS SR - kpt. M. Malatinec, npor. P. Poldruhák - Dátum: 17.06.2013
Čítanosť: 10715
Verzia pre tlač

Skočiť na menu