Preskocit navigáciu

Náčelník štábu UNFICYP na kontrole u ženistov v Nikózii


Náčelník štábu UNFICYP na kontrole u ženistov v Nikózii

Medzi hlavné úlohy ženistov vyplývajúce z mandátu OSN v misii UNFICYP patrí aj údržba objektov a budovanie inžinierskych sietí pre veliteľstvo misie v Nikózii a v prospech obyvateľstva takmer na celom území ostrova, hlavne však v priestore nárazníkovej zóny a k nej priľahlým oblastiam. Slovenskí ženisti počas mierovej operácie okrem iného zvárajú železné konštrukcie, ktoré sa majú využiť v nárazníkovej zóne. Priamo pri tejto činnosti ich zastihol v stredu 5. júna 2013 náčelník štábu misie UNFICYP plukovník Angus Loudon.

Po príchode do priestorov ženijnej jednotky privítal náčelníka štábu misie UNFICYP hlavný ženista misie UNFICYP podplukovník Jaroslav Marko, ktorý mu predstavil svojho asistenta kapitána Isajloviča, staršieho pomocníka rtm. Urbanovského, veliteľa ženijnej čaty poručíka Pavlíka, veliteľa stavebno-strojného družstva rtm. Kériho, veliteľa stavebného družstva rtm. Závadského a veliteľa družstva opráv rotného Stehlíka.

Počas prezentácie podplukovník Marko opísal hlavné úlohy ženijného zabezpečenia misie, zrealizované a plánované projekty do nasledujúceho obdobia. V následnej diskusii príslušníci ženijného zabezpečenia s hosťom prerokovali prekážky a problémy, s ktorými sa počas svojej práce stretávajú. Program pokračoval praktickou ukážkou zváracích metód, ktorú prezentoval príslušník stavebného družstva slob. Tomáš Bevelaqua. Po ukončení ukážky si náčelník štábu misie UNFICYP nenechal ujsť príležitosť a sám si vyskúšal jednotlivé metódy zvárania.

Na záver náčelník štábu UNFICYP ocenil a poďakoval za nasadenie a prácu, ktorú príslušníci ženijnej čaty vykonávajú pri plnení operačných úloh v misii UNFICYP a ktoré im vyplývajú z mandátu misie.


11

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP - Dátum: 18.06.2013
Čítanosť: 11042
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share