Preskocit navigáciu

Aktivity CL13 stále pokračujú


Aktivity CL13 stále pokračujú

Primárnou súčasťou prebiehajúceho cvičenia CAPABLE LOGISTICIAN 2013 je funkčná oblasť, ktorej príslušníci zabezpečujú príjem, sústredenie a presuny osôb a techniky tzv. Reception Staging and Onward Movement (RSOM).

K zabezpečeniu všetkých potrebných aktivít v tejto oblasti prispievajú svojím každodenným úsilím profesionáli zo Slovenska, Rakúska a Poľska. Špecialisti z oblasti personálneho a materiálového manažmentu zabezpečujú činnosti, ktoré sú spojené s evidenciou osôb a techniky, poskytnutím úvodných brífingov k spôsobu pohybu v priestore cvičenia a záležitosti, ktoré súvisia s každodenným životom v priestore nasadenia mnohonárodných síl.
V tejto funkčnej oblasti sa nachádza technika na prepravu a manipuláciu s materiálom, ťahače s rôznymi typmi návesov, podvaly, nakladače, typizované kontajnery a palety, určené na prepravu materiálu po zemi, vo vzduchu a po mori. Okrem iných povinností, personál zodpovedá za organizáciu konvojov a následnú realizáciu presunov.

Údržbe, vyslobodzovaniu a opravám techniky sa venuje funkčná oblasť M&R (Maintenance & Recovery). V priebehu dnešného dňa boli precvičované činnosti súvisiace s uvoľňovaním a vyslobodzovaním techniky uviaznutej v nepriechodnom teréne, ktoré realizovali príslušníci českej armády, spolu s príslušníkmi Bundeswehru. Cieľom aktivity bolo preveriť interoperabilitu a efektivitu jednotlivých druhov techniky používanej v armádach NATO.

Na opravy bojových poškodení výzbroje a techniky sa používajú rôzne druhy vojenských prostriedkov, nevynímajúc slovenské špecializované opravárenské kontajnery. Zámerom tejto náročnej činnosti je obnovenie bojaschopnosti techniky v čo najkratšom čase.

Nielen vyššie uvedenými aktivitami je každodenne preverovaná schopnosť vzájomnej spolupráce a interoperability logistiky medzi krajinami, ktoré participujú na tomto významnom cvičení. Budovanie kľúčových vzťahov medzi jednotkami zúčastnených národov je nemenej dôležitým cieľom, ktorý vytvára predpoklady pre úspešné pôsobenie mnohonárodných zoskupení v reálnych operáciách.


Aktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujúAktivity CL13 stále pokračujú

Autor: OS SR - kpt. M. Malatinec , Foto: autor - Dátum: 18.06.2013
Čítanosť: 14310
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share