Preskocit navigáciu

Capable Logistician 2013


Capable Logistician 2013

V dňoch 17.-21. júna 2013 sa v priestoroch Výcvikového priestoru Vojenského obvodu LEŠŤ a letiska zmiešaného krídla SLIAČ uskutoční za účasti 24 štátov mnohonárodné cvičenie pod názvom CAPABLE LOGISTICIAN 2013 (CL13).
Cvičenie je poľné štandardizačné cvičenie, ktorého cieľom je preveriť interoperabilitu v rámci logistických spôsobilostí NATO. Odhadovaná účasť je približne 1 100 cvičiacich a 400 kusov techniky, pričom na podporu cvičenia by podľa predpokladov malo byť vyčlenených približne 600 profesionálnych vojakov a 200 kusov techniky, vrátane kontajnerov. O splnenie úloh tohto cvičenia sa svojim aktívnym prístupom snažia aj príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove. Do prvej – prípravnej fázy vstúpili prešovskí letci už 3. júna, kedy bolo do priestorov cvičenia vyvedených štrnásť profesionálnych vojakov a štyri kusy techniky. V stredu 12. júna boli jednotky vrtuľníkového krídla opäť v pohotovosti pre plnenie úloh CL13. Ich cieľom bolo zabezpečiť presun a nakládku vojenskej techniky a materiálu na železničné vozne k preprave zo železničnej stanice Šarišské Lúky v Prešove. Aj tu sa potvrdila opodstatnenosť výcvikov, ktoré prešovskí vrtuľnikári absolvujú pravidelne. Vďaka výcviku v preprave po železnici, sme túto úlohu splnili bez nedostatkov a na vysokej úrovni. K presunu bolo pripravených trinásť kusov pozemnej techniky a štyri kontajnery.
Do cieľovej stanice Vlkanová dorazil náklad v poriadku aj vďaka stráženiu techniky príslušníkmi krídla počas celej doby prepravy a v súčasnej dobe je už technika vyčlenená na zabezpečenie CL13, schopná plniť úlohy cvičenia v plnom rozsahu.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2

Autor: por. Daniel Nehila , Foto: autor - Dátum: 17.06.2013
Čítanosť: 6721
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share