Preskocit navigáciu

V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013


V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013

Najväčšie logistické cvičenie NATO za posledné desaťročie Capable Logistician 2013 (Spôsobilý logista) vo Vojenskom obvode Výcvikového priestoru Lešť vyvrcholilo 20. júna dynamickými ukážkami. Zhliadli ich aj čestní hostia: prezident SR Ivan Gašparovič, minister obrany SR Martin Glváč, jeho český kolega Vlastimil Picek, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, náčelník GŠ AČR generálporučík Petr Pavel a mnohí ďalší hostia.

Prezident Ivan Gašparovič vyjadril potešenie, že vojaci toľkých krajín vedia spolupracovať pri plnení úloh cvičenia. Spomínanú skutočnosť zdôraznil aj minister obrany Martin Glváč. Zároveň pripomenul, že okrem samotného cvičenia práve prezentácia Lešte, ako unikátneho cvičiska v rámci celého regiónu strednej Európy je jeho veľmi dôležitým výsledkom. "Máme ambíciu, a Lešť aj toto cvičenie to dokazuje, že ju vieme predať aj do zahraničia. Musíme, samozrejme, ešte investovať určité finančné prostriedky na to, aby sme dobudovali potrebné ubytovacie kapacity a nové cvičiská, trenažéry," dodal minister obrany.

"Aby sme si overili, ako sme schopní vôbec spolupracovať v rámci mnohonárodných operácií pod velením NATO, musíme cvičiť," pripomenul riadiaci cvičenia plukovník Miroslav Pelikán, ktorý je zároveň aj riaditeľom Medzinárodného logistického koordinačného centra (MLCC) so sídlom v Prahe, ktoré je organizátorom cvičenia. Podľa neho jedným z cieľov cvičenia na Slovensku je tiež otestovať, či tzv. štandardizačné dohody v rámci aliancie, ktoré sa aplikujú v každej logistickej oblasti, sú stále platné, alebo či je potrebné ich nejakým spôsobom zmeniť.

Jeho zástupca plukovník Jozef Ševčík konštatoval, že hlavným zámerom cvičenia bolo otestovať a rozvíjať kolektívne riešenia pre oblasť logistiky, posúdiť interoperabilitu systémov, služieb a vybavenia, ako aj štandardizáciu postupov pre súčasné i budúce operácie. Napríklad aj v takých dôležitých oblastiach, ako je palivo, munícia, údržba, vyslobodzovanie a opravy techniky, ťažba, úprava a uskladnenie pitnej vody, ale aj preprava a manipulácia s materiálom. Precvičila sa aj schopnosť zásobovania potrebným materiálom a muníciou cvičiace mnohonárodné jednotky vzdušnou cestou, pomocou slovenských a českých vrtuľníkov.

O rozsahu cvičenia podľa neho svedčí aj to, že v troch hlavných kuchyniach pripravil doposiaľ vyše 117 tisíc jedál pre cvičiace jednotky. Vojaci zároveň dostávali po tri litre pitnej vody, keďže posledný týždeň cvičenia bol poznamenaný doslova tropickými teplotami. „Na cvičení sme si vyskúšali možnosti našich opravárenských, prepravných a mnohých ďalších kapacít a ich spoluprácu v medzinárodnom prostredí. To bolo pre nás veľkou výzvou. Som rád, že aj samotné cvičenie potvrdilo, že naši vojaci dokážu plniť náročné úlohy. Vybudovali sme funkčné prijímacie stredisko, cez ktoré prešli všetci cvičiaci z 35 krajín a 14 organizácií. Okrem iného sme zabezpečovali pranie pre jednotky. Využili sme poľnú práčovňu z nasaditeľného modulu, ktorá je umiestnená v Taliansku. Naši vojaci sa vycvičili v jej obsluhe a úspešne plnili úlohy. Zabezpečili sme aj rozvinutie belgickej práčovne. Výrazom ďalšej medzinárodnej spolupráce je, že naši vojaci varia spoločne nemeckou poľnou kuchyňou. Na cvičení sa využívali aj sprchy belgickej armády. Logistické cvičenie nám názorne ukázalo, aké vybavenie a zabezpečenie majú naši spojenci v NATO, ale aj ostatné krajiny a ako je možné tieto kapacity spoločne zdieľať, pretože nie všetky krajiny si ich dovolia budovať“ konštatoval zástupca riadiaceho cvičenia Capable Logistician 2013 plukovník Jozef Ševčík.


V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013V Lešti vyvrcholilo cvičenie Capable Logistician 2013

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 21.06.2013
Čítanosť: 11721
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share