Preskocit navigáciu

Slovenské a české vrtuľníky na cvičení Capable Logistician 2013


Slovenské a české vrtuľníky na cvičení Capable Logistician 2013

V priebehu tohto týždňa sme mohli počas Medzinárodného poľného štandardizačného cvičenia Capable Logistician 2013 sledovať na sliačskej oblohe časté prelety českých a slovenských vrtuľníkov.

Cvičenie bolo rozdelené do viacerých funkčných oblastí a jedna z nich bola HELI UNIT, do ktorej boli začlenené dva slovenské vrtuľníky Mi-17 a dva české Mi-171. Počas cvičenia táto vrtuľníková jednotka plnila rôzne operácie súvisiace s prepravou materiálu v podvesoch a prepravou personálu. Slovenské vrtuľníky sa taktiež podieľali na nácviku hasenia požiaru s použitím BAMBI vakov. Okrem uvedených úloh sa podieľali na vykonávaní rekognoskačných letov. V priebehu Dňa pre oficiálne pozvaných hostí bola vrtuľníková jednotka posilnená o ďalšie dva vrtuľníky Mi-17 z vrtuľníkového krídla Prešov. Zo vzduchu si tak mali možnosť prezrieť cvičiace jednotky ministri obrany a náčelníci Generálnych štábov OS SR a Armády ČR na čele s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom. Z tribúny cvičenie pozorne sledovali aj členovia Vojenského výboru NATO a EÚ, ktorých viedol predseda Vojenského výboru Európskej únie generál Patrick de Rousiers. Prešovskí piloti teda predviedli úzku spoluprácu s logistami na zemi pred zrakmi vojenských špičiek NATO a EÚ. Počas cvičenia nalietali takmer 50 hodín, prepravili 306 ľudí a približne 30 ton materiálu.

Cieľom cvičenia, na ktorom sa zúčastnilo 35 krajín, vyše 1750 vojakov a 600 kusov rôznej vojenskej techniky bolo zosúladenie interoperability systémov v rámci NATO a partnerských krajín a zároveň overenie štandardných operačných postupov jednotiek pôsobiacich v reálnych vojenských operáciách.



1111222233334444666

Autor: vvzs , Foto: Ondrej Maliniak, vvzs - Dátum: 21.06.2013
Čítanosť: 9330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share