Preskocit navigáciu

Veliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník Lorinc


Veliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník Lorinc
Slová vďaky vyslovili dnes 12. júla na nástupisku Protilietadlovej raketovej brigády (plrb) v Nitre náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek a veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba odchádzajúcemu veliteľovi plrb Nitra plukovníkovi Vladimírovi Kováčovi počas slávnostného ceremoniálu odovzdania a prevzatia funkcie veliteľa.

„Stal sa najdlhšie slúžiacim veliteľom útvaru, keďže na tomto poste pôsobil takmer osem rokov. Pod jeho velením útvar dosahoval výborné výsledky. Brigáda sa zúčastňovala na rôznych medzinárodných cvičeniach a bojových streľbách a množstvo jej príslušníkov sa za uplynulé roky podieľalo na plnení úloh v zahraničných operáciách,“ vyzdvihol prácu plukovníka Kováča náčelník generálneho štábu. „Za Vaše výsledky a úspechy si zaslúžite našu úctu a rešpekt,“ dodal Vojtek. Zároveň dodal, že sa s odchádzajúcim veliteľom nelúči a vyslovil presvedčenie, že na novej funkcii na veliteľstve Vzdušných síl bude rovnako úspešne ako doposiaľ pracovať v prospech ozbrojených síl SR.

Od 15. júla 2013 ho vo funkcii nahradí plukovník generálneho štábu Miroslav Lorinc, ktorý pôsobil vo viacerých funkciách v oblasti protivzdušnej obrany. Plukovník Miroslav Lorinc pôsobí v Ozbrojených silách od roku 1986. Za toto obdobie nazbieral množstvo skúseností. „Verím, že sa zhostí svojej funkcie s plnou vážnosťou a prispeje tým k úspešnému a spoľahlivému splneniu všetkých stanovených úloh Vzdušných síl,“ povedal na margo nového veliteľa generálporučík Vojtek. Plukovníkovi Lorincovi zaželal pevné zdravie, odhodlanie a veľa úspechov na novom poste.

Slávnostného aktu odovzdania a prevzatia funkcie sa zúčastnili aj velitelia jednotlivých útvarov Vzdušných síl, primátor mesta Nitra, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru, starosta obce Alekšince, zástupcovia zväzu vojakov SR klub Nitra-Zobor a Nitra a Zástupcovia zväzu protifašistických bojovníkov.

Vo svojom príhovore odchádzajúci veliteľ plrb Nitra plukovník Vladimír Kováč vyslovil poďakovanie všetkým príslušníkom brigády za obetavosť, profesionalitu a za vykonanú prácu v prospech brigády. Osobne poďakoval aj náčelníkovi generálneho štábu za podporu brigády, ktorej históriu aj on osobne formoval. V neposlednom rade plukovník Kováč poďakoval aj svojej manželke, ktorá podľa jeho slov vždy stála pri ňom a podporovala ho.

Pri príležitosti odovzdania funkcie veliteľa plrb udelil náčelník generálneho štábu plukovníkovi Vladimírovi Kováčovi medailu Za vernosť ozbrojeným silám SR 2. stupňa (striebornú) a Pamätnú plaketu.

Funkcia veliteľa protilietadlovej raketovej brigády si podľa generálporučíka Vojteka vyžaduje flexibilného a rozhodného veliteľa, ktorý je schopný riadiť plnenie celého spektra náročných úloh pri zabezpečení ochrany nášho vzdušného priestoru. „Som presvedčený, že aj pod novým velením bude nitriansky vojenský útvar 4405 dosahovať iba tie najlepšie výsledky pri plnení úloh v rámci ochrany vzdušného priestoru v systéme kolektívnej obrany v rámci Aliancie,“ dodal na záver.

Veliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník LorincVeliteľom protilietadlovej raketovej brigády sa stal plukovník Lorinc

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: rtn. Jozef Járek - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 10231
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share