Preskocit navigáciu

Simulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYP


Simulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYP

V rámci pravidelných cvičení bezpečnosti pri preprave vrtuľníkmi a reakcie na možné krízové scenáre v misii UNFICYP sa dňa 3. júla 2013 uskutočnilo v priestore zodpovednosti Sektoru 4 cvičenie s názvom „Havária vrtuľníka“ (Exercise „Heli Down“).

Námet cvičenia vyplýval zo samotného názvu. Išlo o haváriu vrtuľníka v nárazníkovej zóne počas hliadkového letu. Podľa scenára cvičenia bol plánovaný prílet vrtuľníka na heliport pozície PB 126 (veliteľstvo 2. čaty Sektoru 4 pri Derynii) za účelom vyzdvihnutia hliadky a vykonania rutinnej leteckej patroly nad priestorom zodpovednosti čaty. Pohotovostná služba na heliporte zaregistrovala pád vrtuľníka približne 1 km od plánovaného miesta pristátia. Bezodkladne bola vyhlásená záchranná akcia.

Najbližšia motorizovaná patrola bola presmerovaná do priestoru havárie, ktorá potvrdila vizuálny kontakt a bezprostredne začala vykonávať úkony na záchranu posádky. Na základe počiatočných informácii potvrdených patrolou, bola na miesto havárie vyslaná pohotovostná jednotka, ktorej úlohou bolo zaistenie miesta havárie, evakuácia ranených a koordinácia záchranných činností s políciou, hasičmi a zdravotníkmi. Celú akciu zabezpečovali príslušníci srbskej čaty v spolupráci so slovenským zdravotníckym tímom, ktorý bol v danej dobe v pohotovosti.

Cvičenie sa dotklo celého spektra výkonných, operačných a riadiacich stupňov Sektoru 4, ako aj operačného oddelenia veliteľstva misie UNFICYP v Nikózii, kde boli odosielané informácie vyhodnocované.

Samotné cvičenie sa uskutočnilo pod dohľadom hodnotiacej skupiny, ktorú viedol veliteľ roty v Sektore 4 kapitán Zoltán Kömives.


Simulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYPSimulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYPSimulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYPSimulované cvičenie Helicopter down v Sektore 4 UNFICYP

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 15.07.2013
Čítanosť: 7371
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share