Preskocit navigáciu

Pri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zóne


Pri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zóne

Dňa 11. 8. 2013 si grécki Cyprioti pripomenuli 17. výročie tragickej streľby počas, ktorej dňa v ten istý deň v roku 1996 zahynuli Tassos Isaac a Solomos Solomou. K incidentu došlo pred 17. rokmi, keď sa Tassos Isaac pokúšal zvesiť vlajku Tureckej republiky Severného Cypru. Počas tohto incidentu ho výstrelmi zo zbrane zasiahli vojaci Tureckých cypriotských bezpečnostných síl a následne zahynul aj Solomos Solomou.

Výročie si každý rok pripomínajú grécki Cyprioti kladením vencov na mieste, kde došlo k tragickej streľbe. Pre prípad, aby nedošlo k násilnostiam počas uvedeného výročia, boli v nárazníkovej zóne nasadení tridsiati slovenskí príslušníci z Platoon Force Reserve, ktorých úlohou bolo zabezpečiť dôstojný priebeh celej akcie bez násilností.

Na mieste incidentu v obci Deryneia sa na spomienkovej udalosti zúčastnilo približne 600 gréckych Cypriotov prevažne na motorkách, ktorí prišli položiť kvety k miestu, kde bol zastrelený ich kolega, taktiež člen motorkárskeho klubu.

Situáciu monitoroval zo vzduchu vrtuľník cyperskej miestnej polície (CYPOL) a asi 50 cyperských policajtov vybavených obuškami a ochrannými štítmi. Podporu im poskytli príslušníci UNPOLU pod vedením majora Rastislava Caju.

Miesto pietneho aktu navštívil aj veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný, ktorý konštatoval bezproblémový priebeh akcie, odolnosť, vycvičenosť a pripravenosť príslušníkov slovenského kontingentu zvládať plnenie úloh aj v náročných klimatických a stresových podmienkach.


Pri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zónePri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zónePri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zónePri spomienke výročia streľby v Derynei nasadení slovenskí vojaci v nárazníkovej zóne

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 21.08.2013
Čítanosť: 3724
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share