Preskocit navigáciu

Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4


Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4

Náčelník štábu misie UNFICYP plukovník Angus Loudon navštívil dňa 20. augusta 2013 vybrané pozície Sektoru 4.

Inšpekcia Sektoru 4 sa začala na pozorovacom stanovišti OP-146, kde sa náčelník štábu prepravil v popoludňajších hodinách vrtuľníkom OSN. Na mieste ho už čakal veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný s ďalšími príslušníkmi sektoru, ktorí ho sprevádzali počas jeho návštevy.

Ako prvý sa prezentoval náčelníkovi štábu MOLO dôstojník z kontrolného stanovišťa CP-10 nadporučík Branislav Šmondrk, ktorý ho informoval priamo v nárazníkovej zóne pri jednom z mínových polí o nebezpečenstve, ktoré môže vzniknúť pri vstupe neoprávnených osôb do mínového poľa. Konkrétne išlo o pozemok súkromných osôb, ktoré preorali pôdu aj napriek oploteniu mínového poľa s výstrahou. Priamy kontakt MOLO dôstojníkov s osobami, ktoré vlastnia pozemky v nárazníkovej zóne býva pomerne častým javom a komunikácia s nimi si vyžaduje vysokú dávku trpezlivosti a diplomacie, kde len taktickým a rozvážnym správaním sa dá predísť zbytočným konfliktom.

Po prehliadke mínového poľa sa náčelník štábu presunul na CP-10, kde ho veliteľ 3. čaty nadporučík Vladislav Gašpar vo svojej prezentácii informoval o úlohách, ktoré plní 3. čata v rámci operačných úloh.

Následne sa plukovník Loudon zúčastnil inšpekcie pozície príslušníkov UNPOLU a FMPU. Prezentáciu za UNPOL mu poskytol major Rastislav Caja, kde vyzdvihol dobrú spoluprácu medzi UNPOL a príslušníkmi Sektoru 4. Úlohy FMPU prezentoval major Milan Cerovský, ktorý sa zameral na celú škálu operačných úloh, ktoré plní FMPU v Sektore 4. Väčšina kontrol má mať predovšetkým prevenčný charakter.

Záverom náčelník štábu vyjadril maximálnu spokojnosť s plnením úloh, ktoré v operácii UNFICYP vykonávajú slovenskí vojaci a osobitne vyzdvihol účasť slovenských vojakov počas zabezpečovania špeciálnych úloh.


Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4Náčelník štábu UNFICYP na inšpekcii vybraných pozícií Sektoru 4

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 23.08.2013
Čítanosť: 6653
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share