Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Na leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technika


Na leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technika

Účastníci medzinárodných leteckých dní SIAF 2013, ktoré sa uskutočnia v dňoch 31. augusta a 1. septembra na Leteckej základni Sliač, si budú môcť okrem leteckej šou pozrieť aj pozemnú techniku našich ozbrojených síl.

„Chceme širokej verejnosti predstaviť vojenskú techniku, s ktorou naši vojaci cvičia,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. Podľa Vojteka je SIAF 2013 príležitosťou, ako spolu s verejnosťou osláviť 20. výročie vzniku Ozbrojených síl SR.

Návštevníci leteckých dní budú môcť v Sliači vidieť odpaľovacie zariadenie a rádiolokátor protilietadlového raketového systému S-300 PMU, prenosný protilietadlový raketový komplex PPLRK 9K38 IGLA s automatizovaným systémom velenia ASV ASTRA PVO, bojové vozidlo BVP-2, najnovšie vojenské automobily Land Rover Defender a odmínovací komplet Božena 4. „Pre divákov bude určite atraktívna aj ukážka ručných zbraní a výstroja našich mechanizovaných jednotiek vrátane nosného modulárneho systému a ukážka výcviku vojakov v sebaobrane. Vojenských nadšencov určite poteší aj ukážka špeciálneho pyrotechnického obleku, ktorý používajú naši špecialisti na likvidáciu výbušných prostriedkov v Afganistane,“ dodal Vojtek.

Úvod leteckých dní bude patriť preletu spoločnej formácie vojenských taktických lietadiel z Českej republiky a Slovenska. „Lietadlá JAS-39 Gripen, L-159 Alca z výzbroje Vzdušných síl Armády ČR a stíhačky MiG-29 a L-39 Albatros z výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl SR spoločným preletom budú symbolicky prezentovať našu nadštandardnú spoluprácu s Českou republikou,“ vysvetlil náčelník GŠ. Prelet si táto formácia zopakuje o mesiac na Dňoch NATO a Dňoch Vzdušných síl Armády ČR v Ostrave.

Slovenskí piloti sa predstavia aj v sólo display-letoch nadzvukovej stíhačky MiG-29 a prúdového podzvukového cvičného lietadla L-39 Albatros. V Sliači budú prezentovať záchranné práce aj posádky vrtuľníkov MI-17 LPZS a MI-17 M. Obsahom ich ukážok bude výsadok záchranného tímu z vrtuľníka, preprava postihnutej osoby a hasenie požiaru s pomocou bambi-vaku. V rámci statických ukážok sa predstaví aj vrtuľník MI-2 a dopravné lietadlo L-410 UVP E20.

Pozornosť návštevníkov medzinárodných leteckých dní SIAF bude pútať asi stovka lietadiel zo 14 krajín sveta na statických a dynamických ukážkach. Najväčšími hviezdami tohto ročníka budú španielska akrobatická skupina Patrulla Águila, ukrajinské stíhacie lietadlo Suchoj SU-27, a tiež bezpilotné lietadlo Hermes 450.
Letecké dni budú mať prvýkrát aj vlastné rádio, ktoré bude na frekvencii 107,3 MHz vysielať aktuálne správy z podujatia, ale aj reportáže a rozhovory súvisiace s 20. výročím vzniku Ozbrojených síl SR. Organizátori tradične odmenia najlepšiu letovú ukážku hlavnou putovnou cenou Best Display Smik Trophy, ktorá je pomenovaná po významnom slovenskom letcovi Ottovi Smikovi, ktorý bojoval v 2. svetovej vojne v britských Royal Air Force.

Organizátor leteckého podujatia SIAF 2013, Slovenská letecká agentúra, má v organizovaní medzinárodných leteckých dní dlhoročnú tradíciu a pri ich príprave úzko spolupracuje s Ministerstvom obrany SR, ktoré je tradične hlavným programovým partnerom. Rekordným ročníkom v návštevnosti bol vlaňajší SIAF, kedy Leteckú základňu Sliač navštívilo vyše 115.000 návštevníkov. Ambíciou organizátorov je toto číslo minimálne vyrovnať. Spoluorganizátormi Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013 sú Letisko Sliač,a. s., Magnet Press Slovakia s.r.o., Banskobystrický samosprávny kraj a mestá Sliač, Zvolen a Banská Bystrica.


Na leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technikaNa leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technikaNa leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technikaNa leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technikaNa leteckých dňoch SIAF okrem lietadiel aj pozemná vojenská technika

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: OS SR - por. Peter Tkáč - Dátum: 23.08.2013
Čítanosť: 9816
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share