Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci na medzinárodnom cvičení Ramstein Rover 2013


Slovenskí vojaci na medzinárodnom cvičení Ramstein Rover 2013

Príslušníci Ozbrojených síl SR sa v dňoch 2. - 20. septembra v Českej republike zúčastňujú na cvičení Severoatlantickej aliancie s názvom Ramstein Rover 2013.

Na cvičení sa zúčastňujú príslušníci leteckej základne Sliač s lietadlami L-39, príslušníci vrtuľníkového krídla Prešov s vrtuľníkmi Mi-17 a svoje spôsobilosti si precvičí aj tím predsunutých leteckých navádzačov FAC (Forward Air Controller) z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.

Cvičenie riadi komponentné Veliteľstvo Vzdušných síl NATO (Allied Air Command - AIRCOM) dislokované na leteckej základni v nemeckom Ramsteine v spolupráci s českými vzdušnými a pozemnými silami. Veliteľom cvičenia je nemecký plukovník Harry H. Schnell z HQ AIRCOM Ramstein.

Medzinárodné cvičenie je zamerané na zladenie činnosti posádok lietadiel taktického a vrtuľníkového letectva s činnosťou predsunutých leteckých navádzačov (FAC) pri poskytovaní priamej leteckej podpory - CAS (Close Air Support) pozemných operácií, čo je hlavnou prioritou výcviku. Približne dvesto predsunutých leteckých navádzačov z 19 štátov aliancie precvičuje a zdokonaľuje v Českej republike svoje schopnosti v plnom spektre denných aj nočných operácií zakomponovaných do realistického a komplexného scenára. Úlohou príslušníkov slovenských vzdušných síl je v rámci cvičenia priamej leteckej podpory streľba na pozemné ciele kanónovou výzbrojou.


11112

Autor: mjr. Martin Javoš , Foto: ilustračné - Dátum: 17.09.2013
Čítanosť: 7214
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share