Preskocit navigáciu

Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska na Cypre


Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska na Cypre

Slovenskí vojaci mierovej misie OSN na Cypre oslávili v nedeľu 15. septembra sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska v starobylom kostole Agia Marina (Svätá Mária), ktorý sa nachádza v nárazníkovej zóne v blízkosti dediny Deryneia.

Kostol Agia Marina sa na prvý pohľad ničím nelíši od iných sakrálnych stavieb podobného druhu. Leží v malej doline obklopený figovníkmi, olivovníkmi a trstinou. Ukrytý pred celým svetom. Je to práve jeho poloha, ktorá ho odlišuje od takmer stovky cyperských chrámov nesúcich rovnaké meno. Počas roka popri ňom prechádzajú spravidla len príslušníci štvrtého sektoru mierových síl OSN, aby skontrolovali blízke pozície tureckých a gréckych vojakov.

Každoročne v júli majú možnosť zúčastniť sa púte ortodoxní veriaci, ktorí sem prichádzajú prosiť najsvätejšiu Pannu Máriu o orodovanie za seba i za svojich blízkych.

Na slávnosti patrónky Slovenska sa pod vedením vojenského kaplána ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR poručíka Pavla Lukáča a za účasti veliteľa slovenského kontinentu podplukovníka Adolfa Uličného a predstaviteľov obce Deryneia sa naši vojaci duchovne pripojili k modlitbám slovenských pútnikov v Šaštíne. Spoločne vo svojich modlitbách prosili o pokoj a mier pre celý svet. V homílii vojenský kaplán zdôraznil význam veľkej cnosti Panny Márie, ktorou bola jej ochota odpúšťať: „V dnešnom evanjeliu vidíme Máriu, ako so srdcom plným odpustenia stála pod krížom svojho Syna. A práve odpustenie a zmierenie je zmyslom sviatku, ktorý slávime hneď po sviatku povýšenia sv. Kríža. Nenávisť voči tým, ktorí ukrižovali Pána Ježiša je odstránená oslavou tej, ktorá mala ako jediná právo volať po spravodlivosti.“


1

Autor: por. Pavel Lukáč , Foto: Branislav Šmondrk - Dátum: 17.09.2013
Čítanosť: 2925
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share