Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Spolupráca riadiacich letovej prevádzky vzdušných síl OS SR s českými kolegami


Spolupráca riadiacich letovej prevádzky vzdušných síl OS SR s českými kolegami

Prvá spoločná činnosť príslušníkov riadenia letovej prevádzky Vzdušných síl OS SR a Vzdušných síl Armády Českej republiky pri precvičovaní procedúr pri doplňovaní paliva za letu sa uskutočnila 10. septembra pod pracovným názvom „THIRST QUENCHER“. 

Činnosť sa konala v súlade s platnou medzinárodnou dohodou, ktorej zrod siaha do roku 2006. Do nášho vzdušného priestoru, ktorý pre potreby cvičenia nazvali „TATRA“, priletel český JAS-39 Gripen, ktorý v spolupráci s lietadlom KC-135 prelietavajúcim týmto priestorom precvičoval procedúry doplňovania paliva za letu. Na zemi celú činnosť riadili vojenskí riadiaci letovej prevádzky – radaroví riadiaci bojového použitia pod dohľadom kvalifikovaného inštruktora, príslušníka Armády ČR zo Strediska riadenia a uvedomovania (CRC) Hlavenec.

Po ukončení tejto úlohy obe lietadlá zostali vo vzdušnom priestore, aby poslúžili ako cvičný príležitostný cieľ pre naše pohotovostné lietadlá MiG-29. Naše stíhačky si týmto spôsobom precvičili štandardné procedúry Systému integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS), ako rozpoznanie cieľa, preverenie jeho činnosti, odvedenie do stanoveného smeru a jeho doprovod. Po ukončení úloh lietadlá JAS-39 a KC-135 odleteli bez medzipristátia na našom území späť do českého vzdušného priestoru.

V úzkej súčinnosti s ostatnými súčasťami CRC Zvolen, stanovišťami riadenia letovej prevádzky letiska Sliač, stanovišťom riadenia špeciálnej letovej prevádzky (OAT) a civilným oblastným stanovišťom riadenia letovej prevádzky (ACC) Bratislava sa podarilo získať nové spôsobilosti a precvičiť si štandardné a požadované procedúry v NATO, ktoré nie je možné precvičovať s prostriedkami, ktoré sú aktuálne vo výzbroji OS SR.



Autor: mjr. Dušan Klabník , Foto: ilustračné - Dátum: 13.09.2013
Čítanosť: 9563
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share