Preskocit navigáciu

Prežitie prešovských pilotov v letných podmienkach


Prežitie prešovských pilotov v letných podmienkach

Šestnásť pilotov z prešovského vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša sa od 9. – 13. septembra 2013 zdokonaľovali v zručnostiach potrebných pre prežitie v letnom období a v špeciálnej telesnej príprave.
Cieľom výcviku v prežití v prírodných podmienkach v letnom období bolo naučiť pilotov a obnoviť u nich potrebné zručnosti pre prežitie v prírodnom prostredí v letnom období po núdzovom opustení lietadla. Okrem skrytého nočného presunu v neznámom horskom teréne, založení ohňa či vybudovaní provizórnych prístreškov si piloti precvičili aj zásady poskytovania prvej pomoci iným a sebe.
Špeciálna telesná príprava bola zameraná na rozvíjanie pohybových schopností a psychickej odolnosti lietajúceho personálu, presné zvládnutie techniky pohybov či získavanie zručností pri prekonávaní prekážok. Kondičný cyklistický presun na 50 kilometrov, cvičenie vo vode zamerané na zaťaženie vestibulárneho aparátu a rozvoja priestorovej orientácie a plaveckých zručností, ako aj základy vodnej turistiky, ovládanie plavidla a typy záberov boli jednými z tém špeciálnej telesnej prípravy leteckého personálu prešovského krídla.
Cvičiaci si počas výcviku preverili odolnosť voči telesnej a psychickej záťaži pri sťažených podmienkach (teplo, znížená viditeľnosť, únava, monotónna činnosť, nedostatok spánku a tekutín) na úrovni krátkodobých zvýšených záťaží až k hraničným hodnotám.


foto1foto1

Autor: vkPO , Foto: vkPO - Dátum: 24.09.2013
Čítanosť: 9017
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share