Preskocit navigáciu

Minister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na Cypre


Minister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na Cypre

Minister obrany Martin Glváč dnes spolu s cyperským ministrom obrany Photisom Photiou ocenil v Nitre vojakov, ktorí sa vrátili po ročnom pôsobení v misii UNFICYP na Cypre. „Chcem sa vám všetkým poďakovať za vašu prácu v tejto misii a som rád, že ste sa vrátili domov zdraví a v poriadku,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany vojakom. Zároveň vyzdvihol účasť cyperského kolegu na dnešnom slávnostnom privítaní. „Vnímam to ako dôkaz dobrých vzťahov medzi našimi krajinami,“ povedal.

Po návrate z mierovej misie UNFICYP si dnes pamätnú medailu prevzalo 79 príslušníkov Ozbrojených síl SR. „V súvislosti s vašou prácou som sa stretol iba s pozitívnymi reakciami. V Sektore 4, ktorý je pod našim velením, ste výborne spolupracovali s kolegami z Maďarska, Srbska, Chorvátska a od septembra aj s vojakmi z Ukrajiny,“ povedal minister Glváč.

Ako ďalej uviedol, je hrdý na všetkých slovenských vojakov, ktorí v operáciách medzinárodného krízového manažmentu pomáhajú ľuďom v krajinách, kam boli vyslaní. „Povolanie vojaka však nie je len o hrdosti, statočnosti a obetavej službe. Žiaľ, je aj mimoriadne nebezpečné a tento rok sa o tom presvedčilo aj Slovensko,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany.

Cyperský minister obrany Photis Photio dnes ocenil vynikajúce vzťahy medzi oboma krajinami, ako aj rezortmi obrany. „Mimoriadnu vďačnosť chcem vyjadriť slovenským vojakom, ktorí pôsobia na Cypre, pretože ich pomoc k udržaniu mieru má obrovský význam,“ zdôraznil dnes po slávnostnom nástupe slovenských vojakov v Nitre.

Na znak dobrých vzťahov a ako poďakovanie za prácu slovenských vojakov na Cypre dnes šéfovia rezortov obrany odhalili v Nitre pamätnú tabuľu a spoločne vysadili dva stromy, ktoré budú priateľstvo medzi krajinami symbolizovať.

V mierovej misii UNFICYP pôsobí v súčasnosti 157 slovenských vojakov. Pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom. Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia tiež v rôznych funkciách priamo na veliteľstve v Nikózii, v ženijnej čate, v medzinárodnej jednotke vojenskej polície, či v mobilnej jednotke veliteľstva misie. Dôležitú úlohu plnia aj vojenskí pozorovatelia – styční dôstojníci, ktorých úlohou je vyjednávanie s predstaviteľmi opozičných síl.


Minister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na CypreMinister Glváč ocenil vojakov po návrate z misie na Cypre

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 26.09.2013
Čítanosť: 7169
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share