Preskocit navigáciu

Vzdušné sily si pripomenuli Deň obetí Dukly


Vzdušné sily si pripomenuli Deň obetí Dukly

Slávnostným nástupom si dnes príslušníci Veliteľstva Vzdušných síl vo Zvolene uctili 69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. Za účasti zástupcu veliteľa Vzdušných síl plukovníka Ivana Hůleka a zástupcu náčelníka štábu plukovníka Vladimíra Kováča si prítomní pripomenuli historický odkaz udalostí, počas ktorých pred šesťdesiatimi deviatimi rokmi v čase 2. svetovej vojny podstúpila Červená armáda spolu s 1. československým armádnym zborom prvé kroky k navráteniu slobody Československu.

Súčasťou programu dnešného slávnostného nástupu bolo aj udelenie pamätných medailí a vojenských odznakov pri príležitosti 20. výročia vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Karpatsko-duklianska operácia mala pre náš národ dva dôležité významy. Otvorila sa ňou cesta k definitívnemu oslobodeniu našej vlasti a viazala na našej východnej hranici fašistické sily, čo pomáhalo bojovníkom v Slovenskom národnom povstaní.

Karpatsko-duklianska operácia patrila medzi kľúčové boje 2. svetovej vojny, ktoré postupne viedli k úplnej porážke fašizmu a ku koncu tohto najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Dukliansky priesmyk si preto plným právom zaslúži pomenovanie „Brána slobody.“ Takto ho vnímame do dnešných dní a uvedomujeme si, že práve touto operáciou sa začalo oslobodzovanie Československa a duklianskym priesmykom k nám v októbri 1944 začal krok za krokom prichádzať mier.


12333344

Autor: vvzs , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 07.10.2013
Čítanosť: 5839
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share