Preskocit navigáciu

TATRA FREEDOM – FULL SCALE 04/13 bol viac zameraný na jednotlivca


TATRA FREEDOM – FULL SCALE 04/13 bol viac zameraný na jednotlivca

Kasárne SNP vo Zvolene sa 8. – 10. októbra kvôli každoročnému cvičeniu TATRA FREEDOM opäť premenili na miesto so zvýšenou mierou ochrany a obrany.

Popretkávané pásmami maskovacích sietí sa kasárne zmenili na dômyselný labyrint, ktorý poskytoval zvýšenú ochranu, ako aj potrebné utajenie pred nepovolanými očami možných narušiteľov. Dôvodom, tejto atypickej jesennej zmeny bolo ďalšie zo série cvičení TATRA FREEDOM. Cvičenie s označením FULL SCALE 04/13 bolo zamerané na prípravu zvolenskej Brigády velenia, riadenia a prieskumu na taktické hodnotenie v rámci programu NATO TACEVAL (Tactical Evaluation).

Tak, ako aj počas predošlých cvičení, i tento raz bolo nosnou témou precvičenie efektívneho velenia a riadenia vzdušných operácií v dobe mieru, krízy a vojny príslušníkmi pohotovostných zmien Vzdušných síl OS SR a komplexné zabezpečenie Strediska riadenia a uvedomovania (Control and Reporting Center – CRC) v oblastiach logistickej podpory a ochrany síl a prostriedkov. Špecifikom tohto ročníka však bolo zvýšené zameranie sa na precvičenie, rozvoj a zhodnotenie praktických spôsobilostí každého cvičiaceho jednotlivca, než na komplexnú funkčnosť systému. Variabilný námet cvičenia pripravil pre jednotky mnohé neočakávané situácie, ako napríklad znefunkčnenie brigádneho obväziska, hasičskej jednotky, alebo iných podporných prvkov. Cvičiaci tak boli konfrontovaní s rôznymi incidentmi a situáciami, pri ktorých boli doposiaľ zvyknutí na podporu zdravotníkov, hasičov alebo iných špecialistov.

Do cvičenia sa v rámci vzdušných operácií aktívne zapojil aj nadriadený stupeň NATO - Mnohonárodné operačné centrum (Combined Air Operations Center – CAOC) so sídlom v nemeckom Uedeme.

Na záver možno s hrdosťou konštatovať, že príslušníci zvolenskej brigády, napriek neočakávaným a rozhodne neľahkým podmienkam všetky úlohy cvičenia splnili. Séria cvičení TATRA FREEDOM bude pokračovať aj v prvom polroku výcvikového roka 2014.


1111222233334444

Autor: rtm. Martin Boháč , Foto: kpt. Jozef Drdol, rtm. Martin Boháč - Dátum: 21.10.2013
Čítanosť: 6160
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share