Preskocit navigáciu

Pozorovací let OPEN SKY nad slovenským územím


Pozorovací let OPEN SKY nad slovenským územím

S cieľom preveriť, či v objektoch alebo výcvikových zariadeniach OS SR nie je vykonávaná činnosť v rozpore so Zmluvou o otvorenom nebi (OPEN SKY), sa v pondelok 21. októbra 2013 nad našim územím uskutočnil pozorovací let lietadlom An-30B. Tento let sa uskutočnil na základe žiadosti Ruskej federácie a v súlade s predmetnou zmluvou. Následkom by mohlo byť narušenie susedských vzťahov medzi oboma krajinami.

Pozorovací let bol realizovaný z vojenského letiska Kuchyňa pri Malackách, nakoľko sa Slovenská republika zaviazala podľa Zmluvy o otvorenom nebi deklarovať od roku 2008 toto letisko za letisko otvoreného neba. Príslušníci dopravného krídla Kuchyňa poskytli, okrem iného, aj materiálnu a technickú podporu a tiež aktuálnu predpoveď počasia prostredníctvom meteorologickej služby.

V priebehu ďalších dní bude prebiehať vyhodnocovanie získaného materiálu na území Ukrajiny a následne tiež kompetentnými orgánmi MO SR v spolupráci s Topografickým ústavom Banská Bystrica a príslušníkmi Veliteľstva vzdušných síl OS SR.



Autor: vvzs , Foto: dk Kuchyňa - Dátum: 23.10.2013
Čítanosť: 6445
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share