Preskocit navigáciu

Prežitie pilotov po núdzovom opustení lietadla


Prežitie pilotov po núdzovom opustení lietadla

Dvanásť príslušníkov lietajúceho personálu vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove v dňoch 14. – 18. októbra absolvovalo spojený výcvik lietajúceho personálu v prežití a špeciálnej telesnej prípravy (ŠTP) v prírodných podmienkach v letnom období.
Cieľom výcviku v prežití v prírodných podmienkach bolo naučiť, respektíve obnoviť potrebné činnosti a zručnosti pre prežitie v prírodnom prostredí v letnom období po núdzovom opustení lietadla. V tejto problematike si precvičili témy ako orientácia v teréne pomocou mapy a bez nej, budovanie prístreškov, získavanie vody a potravy z prírodných zdrojov, výroba signalizačných prostriedkov a v neposlednom rade využitie liečivých rastlín či zakladanie a udržiavanie ohňa. V rámci taktickej a streleckej prípravy sa cvičiaci zdokonalili v maskovaní, zahladzovaní stôp, precvičení rôznych spôsobov skrytých presunov s využitím prostredia, ovládaní pechotných zbraní, ranivej balistike a v poskytovaní prvej pomoci pri strelných poraneniach.
Nemenej dôležitou úlohou v rámci ŠTP bolo rozvíjanie pohybových schopností a psychickej odolnosti, presné zvládnutie techniky pohybov a získavanie zručností pri prekonávaní prekážok. Počas diaľkového pochodu na 15 kilometrov vo vysokohorskom teréne si letci z Prešova mali možnosť overiť svoju odolnosť voči telesnému a psychickému zaťaženiu pri sťažených podmienkach, akými boli teplo, znížená viditeľnosť, únava, monotónna činnosť, nedostatok spánku a tekutín.
Zvládnutím náročného výcviku v prežití, počas ktorého si piloti z prešovského krídla často krát siahli na dno svojich síl, potvrdili svoju psychickú aj fyzickú zdatnosť, čo určite ocenia v prípade reálneho nasadenia.


foto1foto1foto1foto1

Autor: vkPO , Foto: vkPO - Dátum: 24.10.2013
Čítanosť: 9085
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share