Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač


 Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač

Charterový let turbovrtuľového lietadla typu ART-42 spoločnosti Aero na linke Bala – Sliač, s plánovaným pristátím o 10,00 hod., malo po dosadnutí na vzletovú a pristávaciu dráhu (RWY) nehodu. Na palube lietadla bolo 30 dospelých cestujúcich – športový klub FC a štyria členovia posádky. V dôsledku havárie došlo k čiastočnej deštrukcii lietadla, úniku pohonných látok z poškodenej nádrže a k zraneniu osôb.

Uvedená situácia bola scenárom komplexného nácviku núdzovej situácie, ktoré sa uskutočnilo dňa 8. novembra 2013 na letisku Sliač, s cieľom precvičiť postupy pri vzniku  leteckej nehody.

Bezprostredne po vzniku havárie sa rozbehla záchranná akcia. Riadiaci letovej prevádzky ihneď po spozorovaní havárie lietadla upovedomili operátora vojenskej hasičskej jednotky Leteckej základne Sliač. Operátor aktivoval vojenskú hasičskú jednotku a hasičskú záchrannú službu Letiska Sliač a. s. Tieto záchranné zložky po príjazde na miesto nehody vykonali nevyhnutné základné úkony, potrebných na bezproblémové zabezpečenie evakuačných, záchranných a uvoľňovacích prác a poskytli zraneným základnú predlekársku pomoc. Súčasne riadiaci letovej prevádzky informoval o vzniku typovej mimoriadnej udalosti Koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému Banská Bystrica, ktoré aktivovalo výpomocné záchranné subjekty a jednotku policajného zboru. Po príjazde na miesto nehody veliteľ zásahu skoordinoval ich činnosti vzhľadom na vývoj situácie.

Počas nácviku zúčastnení precvičili činnosti vyplývajúce z Pohotovostného plánu Letiska Sliač a. s. Takéto nácviky sa podľa tohto plánu realizujú minimálne jeden krát za obdobie dvoch rokov. Príslušníci zmiešaného krídla si tak v reálnom prostredí precvičili spoluprácu s jednotlivými záchrannými zložkami, ktoré sa zásahu zúčastnili a úlohy splnili na vysokej profesionálnej úrovni.


 Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač Komplexný nácvik núdzovej situácie na letisku Sliač

Autor: por. Tkáč , Foto: čat. Selecký - Dátum: 14.11.2013
Čítanosť: 6620
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share