Preskocit navigáciu

Pristátie padákom na presnosť


Pristátie padákom na presnosť

V dňoch 12. - 15. novembra sa v priestoroch vrtuľníkového krídla Prešov posledný krát v tomto roku konal sústredený výcvik padákových odborníkov letectva so zameraním na presnosť pristátia padákom. Uvedený výcvik absolvovali padákoví odborníci letectva z vojenského vrtuľníka Mi-2. Tento jednoduchý vrtuľník je ideálny na základný výcvik a zoskoky z menších výšok.

Výcvik v presnosti padákom sa vykonáva najmä z dôvodu nasadenia záchranára leteckej a pozemnej pátracej a záchrannej služby na obmedzené plochy, ako je napríklad nutnosť pristáť na lúku v lese k zranenému.

Cvičí sa na padákoch typu krídlo, kde sa hlavný dôraz kladie na pristátie do presne určeného priestoru (napr. 20 x 20 metrov). Takýto typ výcviku značne ovplyvňujú aj vonkajšie faktory akými sú rýchlosť a smer vetra a tiež aj okolitá teplota prostredia. Spravidla fúka z viacerých smerov (strihy vetra v rôznych výškach), čo musí padákový odborník letectva správne korigovať tak, aby na vhodnú plochu prišiel z požadovaného smeru a nepreletel alebo nedoletel na určené miesto, kedy v reálnej situácii hrozí stret s prekážkami (napr. stromy v okolí plochy pristátia). Táto činnosť je mimoriadne náročná, nakoľko kĺzavý padák klesá len k zemi s doprednou rýchlosťou a nemá možnosť nastúpať ako napríklad lietadlo.

Vrcholom výcviku v presnosti pristátia je pristátie na molitanový kruh o priemere 2,5 m s elektronickým zariadením, ktoré meria prvý kontakt parašutistu s molitanom (meria sa elektronicky do 15 cm.)

Aj tento krát padákoví odborníci letectva preukázali svoje znalosti v riadení padáku na presne určené miesto a bez problémov pristávali na molitanový kruh a viacerí zvládli presnosť do 15 cm od stredu molitanového kruhu. Uvedeného výcviku, ktorý je podmienkou na udelenie triednosti výsadkára, sa zúčastnili aj príslušníci roty ISTAR Michalovce.


111122233334

Autor: npráp. Roman Veselý , Foto: rtn. Jozef Ščerbák, nrtm. Rastislav Rácz - Dátum: 22.11.2013
Čítanosť: 6156
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share