Preskocit navigáciu

Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo


Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo
Príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove si dňa 22. novembra 2013 pripomenuli už 21. výročie založenia leteckej základne. Na túto udalosť prijal pozvanie aj pán Miloslav Ambruš, synovec významnej osobnosti slovenskej leteckej histórie, ktorej meno s hrdosťou nesie prešovský letecký útvar.
V úvode nástupu zastupujúci veliteľ podplukovník Erik Kropuch privítal pána Ambruša a poďakoval mu, že si našiel čas a prijal pozvanie na slávnostné zhromaždenie. V príhovore si zaspomínal aj na vznik 4. leteckej základne a jej ďalšiu históriu, ktorú, žiaľ, pretínajú aj smutné spomienky v podobe leteckých havárii, pri ktorých sme stratili našich kolegov a priateľov. Následne ocenil dvadsať prešovských letcov Pamätnými medailami Ministerstva obrany SR III. stupňa, Pamätnými medailami k 20. výročiu vzniku OS SR a medailami Za vernosť ozbrojeným silám Slovenskej republiky III. stupňa a Odznakom náčelníka generálneho štábu OS SR III. triedy. Pri tejto príležitosti pán Ambruš odovzdal do rúk zastupujúceho veliteľa slávnostnú vojenskú uniformu svojho strýka a v príhovore poďakoval za úctu a česť, s akou vrtuľníkové krídlo reprezentuje priezvisko Ambruš na verejnosti. Po ukončení nástupu sa podplukovník Kropuch presunul s návštevou do Sieni cti, kde spolu zavesili generálsku uniformu, čím preukázali úctu pamiatke generálplukovníka Jána Ambruša.
Ján Ambruš sa narodil v meste Gorna Mitropolja v Bulharsku 19. mája 1899. Po absolvovaní strednej školy študoval na Akadémii Lodovika v Budapešti. Vojenskú akadémiu absolvoval v ČSR. Od roku 1923 pôsobil ako dôstojník z povolania a od roku 1929 slúžil ako stíhací pilot. V roku 1939 sa stal veliteľom letky v Prahe, kde ako dôstojník armády Slovenského štátu emigroval v roku 1939 cez Juhosláviu do Francúzska, pričom sa zapojil do organizácie čs. armády. V rokoch 1940-41 pôsobil ako veliteľ 312. stíhacej perute Royal Air Force. Ako poverenec čs. vlády robil v USA medzi krajanmi nábor pre čs. letectvo. V rokoch 1943-45 pôsobil aj ako čs. vojenský atašé v Kanade. Po skončení vojny pôsobil ako veliteľ letectva 4. vojenskej oblasti a po februári 1948 emigroval do USA.

Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo 2Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo 2Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo 2Uniforma generálplukovníka Jána Ambruša ako dar pre vrtuľníkové krídlo 2

Autor: por. Daniel NEHILA , Foto: autor - Dátum: 26.11.2013
Čítanosť: 20495
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share