Preskocit navigáciu

„Ste chrbticou ozbrojených síl“


„Ste chrbticou ozbrojených síl“

Povedal na adresu poddôstojníkov počas odborného zhromaždenia Hlavného poddôstojníka OS SR náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek. Podujatie sa uskutočnilo 10. decembra v priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene.
Generál Vojtek pripomenul, že od roku 2005, keď sa začal tvoriť súčasný systém fungovania poddôstojníckeho zboru v našich ozbrojených silách sa urobilo veľa práce. Ukázalo sa, že sme sa vybrali správnym smerom. Postupne sa podarilo zmeniť myslenie veliteľov, aby vnímali veliacich poddôstojníkov ako užitočnú pomoc a nie záťaž. Ocenil prácu, ktorú v tejto oblasti urobil prvý hlavný poddôstojník štábny nadrotmajster Rastislav Macejko, jeho nasledovník štábny nadrotmajster Richard Fabrícius i súčasný hlavný poddôstojník štábny nadrotmajster Vladimír Beluš. Ocenil aj proces optimalizácie v kurzoch pre kariérne a odborné vzdelávanie poddôstojníkov a mužstva v martinskom prápore výcviku. Podľa neho lepšie zohľadňuje nielen nové trendy vo výcviku, ale aj reálne potreby a finančné možnosti ozbrojených síl. Generál Vojtek vyzdvihol, že Slovensko má zastúpenie aj v škole NATO v Oberammergau. Štábny nadrotmajster Richard Fabrícius tam v súčasnosti pôsobí už na pozícii riaditeľa Odboru poddôstojníckych kurzov. Ten vo svojej prezentácii oboznámil prítomných veliacich poddôstojníkov z celých ozbrojených síl so súčasnými cieľmi a aktuálnymi trendmi metód výučby pri príprave veliacich poddôstojníkov v škole NATO. Okrem iného pripomenul, že slovenský systém využitia a začlenenia veliacich poddôstojníkov do ozbrojených síl je považovaný aj z pohľadu NATO za veľmi progresívny a efektívny. „V mnohých ohľadoch je inšpirujúci aj pre mnohé tzv. staré členské štáty NATO,“ pripomenul Richard Fabricius.
Hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš spomenul vo svojom hodnotiacom vystúpení nielen úspechy, ktoré sa podarilo v poslednom období dosiahnuť, ale upriamil pozornosť prítomných aj na úlohy, ktoré pred nimi budú stáť v budúcom roku 2014. Podľa neho to bude predovšetkým dosiahnutie maximálnej efektívnosti výcviku jednotlivca za riadenia poddôstojníkov v súlade s požadovanými štandardmi úrovne základného vojenského výcviku s prihliadnutím na využívanie teoretických a praktických poznatkov. Rovnako aj poznatkov a skúseností zo zahraničných operácií a misií. Veliaci poddôstojníci musia v spolupráci s poddôstojníckou podpornou štruktúrou velenia vypracovať kariérny prehľad každého vojaka v kategórii mužstvo a poddôstojník s návrhmi na preklopenie neobsadených funkcií podľa schválenej optimalizácie hodnostnej štruktúry mužstva a poddôstojníkov. Okrem iného to bude znamenať, že zo súčasných 42 pozícií s hodnosťou štábny nadrotmajster zostane len 12. Obdobný postup bude aj na ďalších pozíciách.
Generál Vojtek v priebehu zhromaždenia vo Zvolene odovzdal najlepšiemu poddôstojníkovi OS SR za rok 2013 nadrotmajstrovi Jaroslavovi Melegovi z martinského práporu výcviku odznak a ocenil aj ďalších veliacich poddôstojníkov z celých ozbrojených síl.


„Ste chrbticou ozbrojených síl“1„Ste chrbticou ozbrojených síl“1„Ste chrbticou ozbrojených síl“1„Ste chrbticou ozbrojených síl“1„Ste chrbticou ozbrojených síl“2„Ste chrbticou ozbrojených síl“2„Ste chrbticou ozbrojených síl“2„Ste chrbticou ozbrojených síl“2„Ste chrbticou ozbrojených síl“3„Ste chrbticou ozbrojených síl“3„Ste chrbticou ozbrojených síl“3„Ste chrbticou ozbrojených síl“3„Ste chrbticou ozbrojených síl“4„Ste chrbticou ozbrojených síl“4„Ste chrbticou ozbrojených síl“4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 11.12.2013
Čítanosť: 6891
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share