Preskocit navigáciu

Novým zástupcom veliteľa vzdušných síl sa stane plukovník Vladimír Kováč


Novým zástupcom veliteľa vzdušných síl sa stane plukovník Vladimír Kováč

Za účasti príslušníkov Veliteľstva Vzdušných síl OS SR sa 18. decembra vo Zvolene uskutočnilo slávnostné odovzdanie a prevzatie funkcie zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR. Novým zástupcom veliteľa Vzdušných síl OS SR sa od 1. januára 2014 stane plukovník Vladimír Kováč, terajší zástupca náčelníka štábu veliteľstva vzdušných síl.

Veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba vyjadril doterajšiemu zástupcovi plukovníkovi Ivanovi Hůlekovi, ktorý koncom roka skončí svoju vojenskú kariéru, veľké poďakovanie za vysoko profesionálny, odborný a aktívny prístup k plneniu úloh, ktoré vykonal v prospech ozbrojených síl počas svojej vojenskej kariéry doma ale aj v zahraničí. Vo svojom príhovore ocenil jeho zanietenosť, profesionalitu a ochotu vždy pomôcť a poradiť a odovzdal mu pamätnú medailu náčelníka Generálneho štábu OS SR II. stupňa.

Plukovník Hůlek začal svoju vojenskú kariéru v roku 1984, kedy nastúpil na funkciu stíhacieho pilota v Žatci. Neskôr pôsobil ako veliteľ letky na leteckej základni Sliač. Ďalšie skúsenosti získal z pôsobenia na veliteľstve pozemných síl v Trenčíne a generálnom štábe v Bratislave. V roku 2000 absolvoval americkú Školu velenia a generálneho štábu v Kansase. Získané vzdelanie a vysokú jazykovú spôsobilosť neskôr aktívne využil počas pôsobenia v centrále NATO v Bruseli. Skúsenosti nadobudnuté z domáceho a zahraničného vojenského prostredia využíval a odovzdával od roku 2011 ako zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR na veliteľstve Vzdušných síl vo Zvolene.

Slovenskú republiku úspešne reprezentoval aj ako aktívny stíhací pilot, ktorý bol medzi leteckou komunitou známy pod menom „RED ONE“. Jedným z jeho najväčších pilotných úspechov bola v roku 1995 účasť na najväčšom leteckom dni v Európe na britskej základni USAF vo Faiforde, odkiaľ si na základe jednomyseľného rozhodnutia hodnotiacej komisie odniesol prvú cenu - Superkings Trophy, kde túto cenu obhájil aj v roku 1998.

Novým zástupcom veliteľa Vzdušných síl OS SR sa od 1. januára 2014 stane plukovník Vladimír Kováč, terajší zástupca náčelníka štábu veliteľstva vzdušných síl. Plukovník Kováč má nenahraditeľné a vysoko odborné skúsenosti z oblasti protivzdušnej obrany, ktoré nadobudol počas pôsobenia na protilietadlovej raketovej brigáde v Nitre, kde v minulosti pôsobil ako jej veliteľ.

Brigádny generál Korba sa na záver ešte raz úprimne poďakoval odchádzajúcemu plukovníkovi Hůlkovi a novému zástupcovi, plukovníkovi Kováčovi, poprial hlavne pevné zdravie, veľa optimizmu a vyjadril presvedčenie, že bude veľkým prínosom pre vzdušné sily.


111

Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: npor. Jana Daňová - Dátum: 18.12.2013
Čítanosť: 10002
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share