Preskocit navigáciu

„Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie


„Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie
Príslušníci protilietadlovej raketovej brigády (plrb) Nitra sa 19. januára, v obci Hostie, pod velením štábneho nadrotmajstra Štefana Husára a rotného Jozefa Járeka zúčastnili pietnej spomienky obetiam II. svetovej vojny. Príslušníci plrb organizačne zabezpečili pietny akt kladenia vencov vyčlenením čestnej jednotky.
Súčasťou spomienky bol 69. ročník bežeckých pretekov „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“, ktorí padli počas SNP v boji pri obrane obce Hostie pred fašistami dňa 15. januára 1945. Tento deň bol po skončení II. svetovej vojny vyhlásený za sviatok obce Hostie.
Pri tejto príležitosti sa v Kostole povýšenia Svätého Kríža konala sv. omša, ktorú celebroval duchovný otec Emil Šútor, rodák z Hostia a svedok tragickej udalosti z 15. januára 1945. Po sv. omši nasledovalo kladenie vencov na hroby padlých vojakov na miestnom cintoríne a v centre obce pri Pamätníku obetí SNP.
Memoriálu sa zúčastnil zástupca pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike major Evgeny Borisenko, poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, starosta obce Hostie Mgr. Peter Štepiansky, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Nitra, Vráble a ďalších hostí.
Na záver pietneho aktu poďakoval starosta obce Hostie všetkým prítomným za účasť a prejavenú úctu tým, ktorí položili svoj život za slobodu súčasných aj budúcich generácií.

„Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie „Memoriál Michala Jurku a Michala Olejára“ v obci Hostie

Autor: rtn. Jozef JÁREK , Foto: rtn. Jozef JÁREK - Dátum: 19.01.2014
Čítanosť: 5884
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share