Preskocit navigáciu

Spomienka na patróna prešovského krídla


Spomienka na patróna prešovského krídla
Zastupujúci veliteľ vrtuľníkového krídla podplukovník Peter Fabišík a major Peter Bubelíny 20. januára 2014 zapálili sviečky na hrobe akrobatického letca, pilota z povolania a vojnového letca generálplukovníka Jána Ambruša, na cintoríne v bratislavskom Slávičom údolí.
Už dvadsať rokov uplynulo od úmrtia tejto dôležitej osobnosti slovenskej leteckej histórie, podľa ktorej je pomenované aj prešovské vrtuľníkové krídlo. Generálplukovník Ján Ambruš sa stal, po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, druhým slovenským generálom - pilotom v histórii.
Ján Ambruš sa narodil v meste Gorna Mitropolja v Bulharsku 19. 5. 1899. Po absolvovaní strednej školy študoval na Akadémii Lodovika v Budapešti. Vojenskú akadémiu absolvoval v ČSR. Od roku 1923 pôsobil ako dôstojník z povolania a od roku 1929 slúžil ako stíhací pilot. V roku 1939 sa stal veliteľom letky v Prahe, kde ako dôstojník armády slovenského štátu emigroval v roku 1939 cez Juhosláviu do Francúzska, pričom sa zapojil do organizácie čs. armády. V rokoch 1940-41 pôsobil ako veliteľ 312. stíhacej perute Royal Air Force. Ako poverenec čs. vlády robil v USA medzi krajanmi nábor pre čs. letectvo. V rokoch 1943-45 pôsobil aj ako čs. vojenský atašé v Kanade. Po skončení vojny pôsobil ako veliteľ letectva 4. vojenskej oblasti a po februári 1948 emigroval do USA. Zomrel vo veku 95 rokov v Chicagu, ale pochovaný je v Bratislave.

Spomienka na patróna prešovského krídlaSpomienka na patróna prešovského krídlaSpomienka na patróna prešovského krídla

Autor: vkPO , Foto: vkPO - Dátum: 27.01.2014
Čítanosť: 4697
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share