Preskocit navigáciu

Nosidlá z uniformy


Nosidlá z uniformy
Celý týždeň sa v Nízkych Tatrách, hlavne v okolí Kráľovej Lehoty pripravovali príslušníci lietajúceho personálu prešovského vrtuľníkového krídla ako prežiť v zimných podmienkach v horskom teréne v prípade núdzového opustenia vrtuľníka. Vedúci zamestnania major Radko Gajdoš zdôrazňuje, že cieľom výcviku v prežití je naučiť a obnoviť potrebné činnosti a zručnosti pre prežitie v prírodnom prostredí v zimných podmienkach. „Každý z lietajúceho personálu musí absolvovať v priebehu dvoch rokov jedno zimné a jedno letné prežitie,“ hovorí major Gajdoš.

Inštruktor zamestnania nadrotmajster Miroslav Štubňa, ktorý už roky pripravuje scenáre spomínaných akcií pripomína, že v priebehu týždňa sa piloti a palubní technici zdokonalia aj v špeciálnej telesnej príprave. „Všetko je zamerané na to, aby rozvíjali svoje pohybové schopnosti a psychickú odolnosť. Zvládli techniku pohybov v zimnom teréne, získali potrebné zručnosti pri prekonávaní prekážok, presunoch v zimnom teréne, vo vojensko-praktickom lezení. Aby získali potrebnú odolnosť voči telesnému a psychickému zaťaženiu. Veď úlohy plnia v chlade, pri zníženej viditeľnosti, pridáva sa postupne únava, monotónna činnosť a nedostatok spánku. Museli vedieť poskytnúť svojmu zranenému kolegovi prvú pomoc. Teda reálne všetko, čo môžu očakávať pri núdzovom opustení vrtuľníka v zimných podmienkach v horských oblastiach,“ pripomína nadrotmajster Štubňa.

V tomto roku mali Prešovčania netypické zimné podmienky. Snehu bolo oproti minulému roku málo a aj teploty neboli tradične zimné. Pred dvomi rokmi ich potrápili aj vyše dvadsaťstupňové mrazy. V tomto roku ich čakal na Chopku silný vietor, ktorý im znepríjemňoval plnenie úloh zjazdového lyžovania. Rovnako aj pri prechode horským masívom. V horskom teréne budovali rôzne typy prístreškov, získavali pitnú vodu a stravu, zakladali ohniská, vyrábali si improvizované signalizačné prostriedky. Ale napríklad aj nosidlá pre zraneného kolegu za pomoci dvoch palíc a uniformy. Pre väčšinu skúsených pilotov, ako napríklad pre kapitána Petra Pavlinského to bolo už v zväčša opakovanie. Prvé zimné prežitie absolvoval aj nový pilot poručík Ľubomír Hurajt, momentálne vo výcviku. Ak všetko dobre pôjde, už na budúci rok by mal začať lietať po preškolení na vrtuľníkoch Mi-17.

Nosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformyNosidlá z uniformy

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 07.02.2014
Čítanosť: 7641
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share