Preskocit navigáciu

Medzinárodný deň žien vo vzdušných silách


Medzinárodný deň žien vo vzdušných silách

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, ktorý sa viaže k dátumu 8. marec, sa dnes veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba stretol s profesionálnymi vojačkami a zamestnankyňami veliteľstva vzdušných síl, aby im prejavil svoju vďaku a úctu.

Počas svojho príhovoru brigádny generál Korba spomenul historický význam tohto sviatku a slovami vďaky a úcty sa prihovoril k prítomným dámam. „Sme radi, že Vás tu máme a vážime si všetko, čo pre nás s veľkou vervou robíte, či už na pracovisku alebo v domácom a rodinnom prostredí.“ Zároveň vyzdvihol dôležitosť a význam všetkých žien vo vzdušných silách a poprial im hlavne pevné zdravie, šťastie a lásku. „Svojou prítomnosťou vnášate medzi nás nehu, pokoj a povzbudenie, za čo Vám ďakujeme.“, dodal na záver brigádny generál Korba.

V duchu príjemnej atmosféry brigádny generál Korba, spolu so svojim zástupcom plukovníkom Vladimírom Kováčom, odovzdali každej prítomnej dáme ružu, ktorá je od nepamäti kráľovnou kvetín a symbolom krásy a lásky.

Slová úcty a vďaky dnes odzneli aj z úst hlavných funkcionárov podriadených útvarov vzdušných síl, ktorí svoje profesionálne vojačky a zamestnankyne tiež obdarili okrem milého slova aj pekným kvetom.   

Myšlienka oslavovať Medzinárodný deň žien vznikla na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani. Dátum 8. marec bol stanovený na počesť veľkého štrajku newyorských krajčírok z textilných tovární v roku 1857, ktoré bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvá oslava tohto sviatku sa v ČSR konala v roku 1921 a o rok neskôr už nadobudla masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol tento sviatok zrušený, no po roku 1945 bol znovu obnovený.


112

Autor: npor. Marcela Vrábelová, internet , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 07.03.2014
Čítanosť: 5889
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share