Preskocit navigáciu

NAJLEPŠÍ PODDÔSTOJNÍK V OSSR


NAJLEPŠÍ PODDÔSTOJNÍK V OSSR Výber najlepšieho poddôstojník OS SR sa tento rok konal v priestoroch veliteľstva vzdušných síl OS SR vo Zvolene.
Prísnu a nekompromisnú komisiu predstavovali veliaci poddôstojníci z jednotlivých veliteľstiev pod vedením hlavného poddôstojníka OS SR šbnrtm. Richarda Fabriciusa.
Ako sa členovia komisie vyjadrili, výber toho „naj“ bol veľmi náročný a aj „špendlík“ mal obrovskú váhu pri rozhodovaní, pretože prítomní kandidáti predstavovali najlepších poddôstojníkov za jednotlivé zložky OS SR tohto roka.
Do úvahy pri výbere sa bralo všetko – vojenské vystupovanie, ustrojenosť, výsledky z ročného preskúšania z telesnej prípravy, reprezentácia OS SR na verejnosti, jazykové znalosti, odborné skúsenosti..... To je len časť zo všetkých náročných kritérií, ktoré museli uchádzači splniť už na útvarových kolách a neskôr na jednotlivých zložkách na to, aby sa mohli s hrdosťou zúčastniť tohto výberu. Už samotná účasť na tomto výbere predstavovala ocenenie doterajšieho výkonu služby jednotlivých kandidátov.
Ako to však býva – víťaz môže byť len jeden. A tým „naj“ sa stal príslušník vzdušných síl OS SR, vedúci starší technik v Technickej letke opráv a predpísaných prác na leteckej základni v Prešove nrtm. František ŽILINEC.

František Žilinec sa narodil 17.3.1973 v Námestove. Je ženatý, má dve dcéry.

Po absolvovaní základnej školy v roku 1987 nastúpil na Vojenskú strednú odbornú školu leteckú v Košiciach a neskôr v Prešove.
Po jej úspešnom absolvovaní pôsobil v rokoch 1991 až 1992 v 51. leteckom pluku v Prostějove ako technik lietadla. Z dôvodu rozdelenia republiky nastúpil 16.12.1992 k vrtuľníkovému pluku v Prešove ako palubný technik vrtuľníka Mi-17, kde pôsobil až do roku 2003. V súčasnosti pracuje ako vedúci starší technik v Technickej letke opráv a predpísaných prác na leteckej základni v PREŠOVE. Jeho funkčnou náplňou je práca na leteckej technike, ale aj s podriadenými, ktorým odovzdáva nielen svoje skúsenosti, ale aj riadi a kontroluje ich činnosť. Je vzorom nielen pre svojich podriadených. ale aj pre ostatných profesionálnych vojakov. Úspešne absolvoval kurz STANAG-1. V dobe od 16.12.2007 do 16.3.2008 bol vyslaný na plnenie úloh mimo územia SR v misii: JOINT ENTERPRISE KFOR v Kosove, vo funkcii vedúci starší technik.
Boli mu udelené tieto medaile: NON ARTILCLE V. udelená alianciou NATO dňa 7.3.2008, za službu v mierových pozorovateľských misiách I. stupňa udelená NGŠ OS SR dňa 22.2.2008, čestný odznak OS SR III. stupeň udelená NGŠ OS SR dňa 25.8.2008 a pamätná plaketa k 15. výročiu OS SR udelená VVzS dňa 25.8.2008. Počas svojej doterajšej služobnej kariéry dosiahol triednosť III.,II.,I. triedu – technika letectva.
Pre potreby OS SR bol vyslaný na tieto kurzy:
KÚK Mi-17 v r. 1993 (Slovensko)
Typizácia Mi-17 M v r. 2007 (Slovensko)
Zoraďovanie motorov Mi-2 (GTD-350) v r. 2007 (Poľsko)
Zoraďovanie motorov Mi-17,24 (TV3-117) v r. 2008 (Ukrajina)
Zoraďovanie motorov Mi-17,24 (Ai-9V) v r. 2008 (Ukrajina)
V minulosti reprezentoval OSSR na vojenskom cvičení FALCON – obec Hradište pri Českých Budějoviciach /ČR/, na leteckých dňoch BEAUVECHAIN v Belgicku, ZELTWEGER v Rakúsku ako aj na Slovensku. Ďalej sa zúčastnil leteckej výpomoci pri stavaní ZBOJNÍCKEJ CHATY vo Vysokých Tatrách, pri povodniach a lesných požiaroch.
Počas leteckej nehody vrtuľníka Mi-2 pri katastri obce Šarišské Michaľany sa podieľal na technickej záchrane tohto vrtuľníka. Zúčastnil sa aj množstva prezentácii na verejností pri príležitosti MDD, dňa otvorených dverí, dňa OS SR s leteckou technikou na rôznych miestach po celom Slovensku. Je bezplatným darcom krvi a vlastní bronzovú Jánskeho plaketu.

Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2

Autor: - Dátum: 09.12.2008
Čítanosť: 16408
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share