Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Na Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanóny


Na Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanóny

Tri dni v tomto týždni od utorka do štvrtka (25. až 27. marca) patrila letecká strelnica na Záhorí príslušníkom výcvikovej a bojovej letky zmiešaného krídla Sliač. Piloti lietadiel L-39 Albatros a MiG-29 plnili úlohy v bombardovaní a ničení cieľov streľbou leteckého kanónu. Veliteľ výcvikovej letky podplukovník Roman Poláček pripomína, že cieľom strelieb je, okrem iného, docvičenie troch pilotov na pilotov 1. triedy v používaní munície a seči na pozemné ciele a pre dvoch mladých pilotov L-39, ktorí len teraz ukončili elementárny výcvik to bola premiéra na strelnici.

„V prvý deň si piloti obnovovali podmienky lietania, lebo od neho mali pomerne veľkú prestávku. Úlohu splnili, mladí piloti poručíci Martin Poklemba a Michal Chalmovský si urobili prvé vývozné lety. Po prvý raz v živote odhodili bombu kalibru 100 o váhe približne 75 kilogramov. Vyskúšali si zápočtové lety i prípravu na ten najdôležitejší,“ spokojne konštatuje veliteľ výcvikovej letky.

Spomínaný let okrem iného obsahuje let po trati v malej výške s prekonávaním prostriedkov PVO, skrytý prílet na strelnicu a použitie bombardovacej výzbroje a na foto opakované raketové seče so zdvojenými manévrami.

Na leteckej strelnici plnili úlohy aj príslušníci bojovej letky. Na rozdiel od svojich kolegov z výcvikovej letky, ktorí pôsobili z letiska Kuchyňa, zostali na svojom domovskom letisku Sliač. Veliteľ bojovej letky podplukovník Marián Bukovský hovorí, že plnia úlohy bojových strelieb z leteckého kanóna (30 mm kanón môže niesť až 150 nábojov a jeho kadencia je 1600 až 1800 výstrelov za minútu) na pozemné ciele. Pre dvoch nových príslušníkov letky poručíkov Dušana Tichého a Tomáša Kropáčka to boli vlastne premiérové streľby z lietadla MiG-29. Samotný let bol rozložený do niekoľkých fáz. Pri lete na Záhorie museli najskôr prekonať imitované prostriedky PVO, nad leteckou strelnicou lietali v rýchlostiach okolo 450 uzlov a seč uskutočňovali z výšky 5500 fit ( zhruba 1600 metrov) pod uhlom 20 až 30 stupňov. Cieľ predstavovali kruhy.

Obaja velitelia letiek boli spokojní s tým, ako ich piloti plnili úlohy. Len škoda, že tieto streľby boli oproti minulým ochudobnené z rôznych príčin o ďalšie zložky výzbroje, ktoré lietadlá L-39 Albatros a MiG-29 môžu niesť.


Na Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanónyNa Záhorí padali bomby a strieľali letecké kanóny

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 26.03.2014
Čítanosť: 6616
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share