Preskocit navigáciu

VRTUĽNÍKOVÁ JEDNOTKA ODCHÁDZA DO OPERÁCIE ALTHEA


VRTUĽNÍKOVÁ JEDNOTKA ODCHÁDZA DO OPERÁCIE ALTHEA Za účasti zástupcu náčelníka GŠ OS SR generálporučíka Petra Gajdoša, primátora mesta Prešov JUDr. Pavla Hagyariho a zástupcov médií sa dňa 16. februára 2009 konal v priestoroch Leteckej základne generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove slávnostný nástup pri príležitosti odchodu vrtuľníkovej jednotky do operácie ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny.
Prepodriadenie jednotky pod štáb riadenia operácií podpísal veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Juraj Baránek a náčelník štábu riadenia operácii GŠ OS SR generálmajor Jaroslav Vývlek.
Generálporučík Peter Gajdoš vo svojom príhovore konštatoval, že naše Ozbrojené sily sú síce malé, ale aj tak si získavame rešpekt medzinárodných zoskupení a tak sa stávame stále hodnovernejším členom aliancie.
Pre vrtuľníkovú jednotku OS SR je toto vyslanie v poradí tretie, pričom aj v tomto prípade bude jednotka pôsobiť na území neďalekého, ale nepokojného Balkánu. V minulosti jednotka pôsobila v rámci mnohonárodných zoskupení síl SFOR a KFOR.
Medzinárodné sily Európskej únie EUFOR bude jednotka podporovať dvoma vrtuľníkmi Mi – 17, pričom bude plniť hlavne úlohy spojené s prepravou osôb a materiálu. Podľa potrieb budú posádky uskutočňovať prieskumné, monitorovacie a špeciálne lety.

Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3Foto4

Autor: npor. Ľubomír Fejerčák , Foto: npor. Ľubomír Fejerčák - Dátum: 16.02.2009
Čítanosť: 12119
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share