Preskocit navigáciu

Návšteva veliteľa CAOC 2


Návšteva veliteľa CAOC 2 Dňa 17.2.2008 navštívil v rámci pracovnej návštevy veliteľ CAOC 2 generálporučík Friedrich W. PLOEGER so svojím sprievodom, ktorý tvorili kapitán Gerhard JANSEN a major Peter VÁCHA Veliteľstvo vzdušných síl OS SR, Brigádu velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene a LZ Sliač. Návštevu v priestoroch VVzS privítal veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Ing. Juraj BARÁNEK. Po prezentácií hlavných úloh a štruktúr VzS OS SR sa delegácia sprevádzaná veliteľom VzS generálmajorom Ing. Jurajom BARÁNKOM premiestnila do priestorov brigády velenia, riadenia a prieskumu. V priestoroch veliteľstva bvrps ich privítal veliteľ plukovník gšt. Ing. Juraj GRIVNA, zástupca veliteľa podplukovník Ing. Vladimír JAKLOVSKÝ, náčelník štábu podplukovník Ing. Ľubomír CHRENKO a zástupca veliteľa operačného centra major Ing. Ján CABOVSKÝ. Prezentácia brigády bola zameraná na organizačnú štruktúru, hlavné úlohy bvrps, plány cvičení na výcvikový rok 2009 a v konečnom dôsledku plány do budúcnosti. Návšteva pokračovala prehliadkou Operačného centra bvrps, kde si veliteľ CAOC 2 osobne prezrel všetky národné pracoviská a zároveň aj pracoviská priamo podriadené CAOC 2, a to stredisko riadenia operácií, CRC a CMN, ktoré v pohotovostnom systéme plnia úlohy AIR POLICING v rámci NATINADS. Následne navštívil Leteckú základňu generálmajora Otta Smika Sliač. Na zasneženej pôde základne ho osobne privítal veliteľ leteckej základne plukovník Ing. Jozef Dobrotka. Po krátkej prezentácii o činnosti a úlohách základne v priestoroch WOC ( Wing Operation Centre), ktorú predniesol zástupca veliteľa leteckej základne podplukovník Ing. Ivan Dorčák sa delegácia presunula do priestorov letiska, na prehliadku statickej ukážky MiG-29, L-39, Mi-17 SAR s odborným výkladom o parametroch, použití a modernizačných programoch leteckej techniky LZ Sliač. Nasledovala ukážka QRA s výkladom a na záver delegácia navštívila trenažérové centrum, kde bola pre návštevu pripravená praktická ukážka leteckých trenažérov MiG-29 a L-39.

Generálporučík Friedrich Wilhelm Ploeger zastáva tri veliteľské pozície v Kalkare, Nemecko.
  • Ako veliteľ Nemeckých vzdušných síl a vzdušných operácií je zodpovedný za jednotné Nemecké štábne centrum, ktoré je po navýšení schopné vykonávať operačné plánovanie a zároveň riadiť vzdušné operácie na taktických i operačných stupňoch.
  • Ako veliteľ Centra kombinovaných vzdušných operácií 2 (CAOC 2), zodpovedá za oblasti plánovania, riadenia, vykonávania úloh a koordináciu vzdušných operácii pridelených síl a integrovanej vzdušnej obrany NATO.
  • Ako výkonný riaditeľ JAPCC (Joint Air Power Competence Centre) poskytuje podporu riaditeľovi JAPCC v úlohe styčného poradcu vzdušných síl hlavnému spojeneckému veliteľovi SACT (Supreme Allied Commander Transformation).
  • Okrem toho genpor. F. W. Ploeger má administratívny dohľad nad Národným centrom leteckej vládnej politiky.

Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3Foto4Foto4Foto4Foto4Foto5Foto5Foto5Foto5

Autor: npor. Malatinec, npor. Kračúňová, vvzs , Foto: des. Školníková, bvrps, vvzs - Dátum: 19.02.2009
Čítanosť: 18325
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share