Preskocit navigáciu

Bojové streľby na Záhorí za účasti zahraničných hostí


Bojové streľby na Záhorí za účasti zahraničných hostí

Vojaci 1. protilietadlovej batérie IGLA z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra absolvovali v dňoch 7. až 10. apríla na strelnici Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) na Záhorí bojové streľby z prenosného protilietadlového raketového kompletu (PPLRK) S-2M a streľby z OT- 90 vybaveného guľometom 14,5mm a 7,6 mm.

Bojové streľby sú súčasťou prípravy na udržanie dosiahnutých spôsobilostí deklarovaných jednotiek PVO pre mprsk PS OS SR a vyvrcholením dvojtýždňového sústredeného výcviku realizovaných v priestoroch plrb Nitra. Úlohou bojových strelieb z PPLRK S-2M bolo splniť cvičenie č. 4 - streľba čaty/družstva protilietadlových strelcov z krátkej zastávky na „bojový vrtuľník“ vo vise na vzdialenosť 3km a cvičenie č. 1 v streľbe z OT-90 vybaveného guľometom - streľba z miesta na miznúce a čelne sa pohybujúce ciele.

Spolu 19 profesionálnych vojakov vystrelilo na Záhorí 58 rakiet. Medzi najúspešnejších strelcov patrili desiatnik Michal Leško, slobodníčka Monika Leckéšová, slobodník Dávid Vitkovič a vojak Tomáš Berky.

Posledný deň strelieb veliteľ protilietadlovej raketovej brigády Nitra plukovník gšt. Miroslav Lorinc spolu s riaditeľom VTSU Záhorie za účasti zástupcu veliteľa Vzdušných síl plukovníka Vladimíra Kováča privítal delegáciu osemnástich pridelencov obrany akreditovaných v Slovenskej republike, pre ktorých boli pripravené praktické ukážky bojových strelieb PPLRK S-2M, dynamická ukážka bojovej činnosti a statická ukážka bojovej zostavy plč PPLRK IGLA. Súčasťou ukážok pre delegáciu pridelencov obrany bola aj ukážka strelieb 30mm protilietadlového dvojkanónu (pldvk) a hybridného protilietadlového kompletu BRAMS príslušníkmi VTSU Záhorie.

Bojové streľby z prenosného protilietadlového raketového kompletu (PPLRK) S-2M a streľby z OT- 90 vybaveného guľometom 14,5mm a 7,6 mm budú pokračovať ďalší týždeň 14. – 17. apríla 2014 s príslušníkmi 2. protilietadlovej batérie IGLA, na záver ktorých bude stanovené aj celkové hodnotenie všetkých strieľajúcich jednotiek protilietadlového oddielu.


11112222333344445

Autor: plrb Nitra , Foto: rtn. Jozef Járek - Dátum: 11.04.2014
Čítanosť: 6536
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share