Preskocit navigáciu

Piloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na Záhorí


Piloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na Záhorí
Vrtuľníky Mi-17, nachádzajúce sa v priestoroch vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove, nie sú len leteckou technikou využiteľnou v období mieru pri riešení mimoriadnych udalostí a odstraňovaní následkov živelných pohrôm. Ich prvoradou úlohou je obrana vzdušného priestoru Slovenskej republiky a priama podpora pozemných jednotiek.
Činnosť, potrebnú na udržanie týchto spôsobilostí, si mali možnosť prešovskí letci vyskúšať v dňoch 7. až 10. apríla 2014 počas bojových strelieb na pozemné ciele. Samotnému vykonaniu strelieb predchádzala dôsledná príprava pozemného aj leteckého personálu prešovského krídla, dohovor s príslušníkmi dopravného krídla v Kuchyni a takisto kvalitná príprava leteckej strelnice. Počas prvých tohtoročných bojových strelieb na pozemné ciele, ktoré sa uskutočnili vo vojenskom výcvikovom priestore Kuchyňa - letecká strelnica „B“, si osádky vrtuľníkov mali možnosť otestovať svoje strelecké zručnosti. Pri výcviku nových osádok, určených do deklarovanej vrtuľníkovej jednotky, si piloti mali možnosť vyskúšať aj spoluprácu s predsunutými leteckými navádzačmi (FAC). Pri plnení úloh prešovskí letci vystrieľali 115 kusov klamných cieľov z výmetnice ASO-2V a 1 364 nábojov z dvadsaťtri milimetrového kanóna. Po skončení bojových strelieb nasledovala na strelnici prehliadka dopadovej plochy, jej pyrotechnické dočistenie a návrat pozemného sledu na útvar.
Stanovené ciele bojových strelieb boli splnené v plnom rozsahu, na čom má podstatný podiel bezpodmienečné rešpektovanie bezpečnostných predpisov a kvalitná príprava letcov z Prešova.

Piloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na ZáhoríPiloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na ZáhoríPiloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na ZáhoríPiloti si cvičili svoju mušku na bojových streľbách na Záhorí

Autor: por. Daniel NEHILA , Foto: VVzS - Dátum: 15.04.2014
Čítanosť: 7728
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share