Preskocit navigáciu

Mladí záchranári si zmerali sily v Komárne


Mladí záchranári si zmerali sily v Komárne

Tohtoročná súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany sa konala vo štvrtok 24. apríla 2014 na mŕtvom ramene rieky Váh v Komárne.
Cieľom súťaže bolo, v rámci preventívno-výchovnej a propagačnej činnosti organizovanej v príprave na civilnú ochranu obyvateľstva, súťažnou formou oboznámiť žiakov základných škôl s úlohami súvisiacimi s ochranou života, zdravia a majetku.

Sily si zmeralo štrnásť družstiev, pričom súťažné družstvo tvorili štyria žiaci v zložení dve dievčatá a dvaja chlapci. Medzi súťažné disciplíny patrili vedomostný test, civilná ochrana obyvateľstva, hasenie malých požiarov, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a streľba zo vzduchoviek.
Víťazným družstvom sa stali žiaci Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským, z ulice Eötvösa v Komárna, ktorí nazbierali 578 bodov z maximálneho počtu 600 bodov.

O sprievodný program pre súťažiace deti a prítomných hostí sa postarali profesionálni vojaci z nitrianskej Protilietadlovej raketovej brigády (plrb) a Regrutačnej skupiny Nitra. Pre deti si vojaci pripravili ukážky vojenskej techniky, výzbroje a výstroje. Nejedno dieťa sa zmenilo na malého bojovníka, keď si oblieklo modulárny systém, kevlarovú prilbu a k tomu guľomet, samopal, pištoľ alebo aj prenosný protilietadlový raketový komplet PPLRK IGLA. Malí spojári si mohli vyskúšať nadviazať spojenie prostredníctvom spojovacích prostriedkov RF-10 a Motorola DP 3601. Veľké nadšenie u detí vyvolala možnosť sadnúť si za volant TATRY 815 4x4, ASTRY PVO a Land Roveru Defender. Program spestrila ukážka poslušnosti služobného psa a zadržania páchateľa, ktorú predviedol rotný Mário Gál z plrb Nitra. V stane Regrutačnej skupiny Nitra sa potenciálny uchádzači dozvedeli o histórií, úlohách a poslaní OS SR. Zároveň im profesionálni vojaci poskytli informácie o podmienkach vstupu do OS SR a možnosti štúdia na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Śtefánika v Liptovskom Mikuláši. Prezentácia príslušníkov OS SR sa počas tohto slnečného, takmer letného dňa, stretla s veľkým záujmom a ohlasom nielen u detí, ale aj u zúčastnenej širokej verejnosti.

Aj tento rok súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany zorganizoval Obvodný úrad Komárno - odbor civilnej ochrany a krízového riadenia, v spolupráci s Mestským úradom v Komárne. Sprievodný program, okrem profesionálnych vojakov, ukážkou svojej činnosti zabezpečovali aj príslušníci Okresného riaditeľstva policajného zboru Komárno a Regionálne, poradenské a informačné centrum Komárno.


Mladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v KomárneMladí záchranári si zmerali sily v Komárne

Autor: RS Nitra - kpt. Milan Kubizniak , Foto: rtn. Jozef Járek - Dátum: 25.04.2014
Čítanosť: 5382
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share