Preskocit navigáciu

Kurz odborného vyšetrovania leteckých nehôd


Kurz odborného vyšetrovania leteckých nehôd

Kurz odborného vyšetrovania leteckých nehôd, ktorý riadil hlavný inšpektor bezpečnosti letov Úradu vojenského letectva MO SR (ÚVL) plukovník Ján Salaj, sa uskutočnil v dňoch od 14. do 16. apríla 2014 v priestoroch dk Kuchyňa.

Účastníkmi tohto zamestnania boli inšpektori bezpečnosti letov z ÚVL, GŠ OS SR, VVzS, leteckých krídiel, bvrps a 5. pšu. Kurz bol rozdelený na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť bola zameraná na oblasť legislatívy, metodiku vyšetrovania príčin leteckých nehôd, možnosti súdneho lekárstva pri zisťovaní príčin leteckej nehody a identifikácii telesných pozostatkov.

Námetom teoretickej časti kurzu bola letecká nehoda lietadla L-39 Albatros, pričom prítomní inšpektori bezpečnosti letov boli rozdelení na dve nezávislé vyšetrovacie komisie. Ich úlohou bolo zozbierať dostatočné množstvo informácií z materiálov objektívnej kontroly (čierna skrinka), dostupných expertíz a z výsluchov svedkov, následne stanoviť príčiny leteckej nehody a prijať opatrenia pre prevenciu leteckých nehôd vzniknutých z rovnakých alebo podobných príčin.

Praktická časť bola zameraná na nácvik zásahu PPZS pozemnej pátracej a záchrannej služby (PPZS) pri vyhľadávaní miesta dopadu lietadla, vyhľadanie a ošetrenie členov posádky, vyhľadanie a označenie trosiek lietadla a preopakovanie pravidiel podávania prvej pomoci. Námetom tejto časti cvičenia bolo núdzové pristátie lietadla L-410 do terénu. Leteckí záchranári boli na miesto nehody nasadení vysadením na padáku, pozemný sled vytvorením rojnice dohľadal posádku a trosky lietadla s následným ošetrením členov posádky lietadla. Z dôvodu výmeny skúseností a porovnania civilných a vojenských postupov pri vzniku leteckých nehôd boli hosťami kurzu taktiež zástupcovia Dopravného úradu SR, Leteckého námorného vyšetrovacieho útvaru MDVRR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.


1111

Autor: mjr. Koloman Bornemisza , Foto: mjr. Koloman Bornemisza - Dátum: 30.04.2014
Čítanosť: 5887
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share