Preskocit navigáciu

Uskutočnil sa Norfolk NATO Festival


Uskutočnil sa Norfolk NATO Festival

Mesto Norfolk, Virginia (USA) v úzkej spolupráci so strategickým veliteľstvom NATO –Veliteľstvom spojeneckých síl NATO pre transformáciu (SACT), zorganizovalo koncom apríla 61. ročník medzinárodnej slávnosti s názvom Norfolk NATO Festival, ktorý v roku 1953 nadviazal na predchádzajúci Azalea Festival. Na tomto významnom medzinárodnom podujatí participovali aj príslušníci Národného styčného Tímu OS SR pri ACT v Norfolku.

Počas dvoch dní navštívili centrum mesta Norfolk tisícky ľudí, aby sa spoločne zúčastnili na sprievodných kultúrnych akciách, ktorých cieľom bolo vzdať hold spojeneckým silám NATO prezentovaných v rámci SACT a osláviť krásu mesta Norfolk.. V prvý deň slávnosti sa za účasti najvyšších predstaviteľov veliteľstva SACT, predstaviteľov mesta a pozvaných hostí slávnostne vztyčovali vlajky všetkých členských krajín NATO za znenia tónov štátnych hymien.

V podvečerných hodinách sa uskutočnilo „NATO Night at the Virginia International Tattoo“, počas ktorého sa okrem iných predstavili vystúpením vojenské hudby z Ománu, Švédska a Škótska. Toto gala predstavenie s medzinárodnou účasťou bolo oslavou vlastenectva, hrdosti, slobody a medzinárodnej spolupráce, ktorú prezentovalo viac ako 800 účastníkov z celého sveta. Tento rok bol špeciálne doplnený o program venovaný Vietnamských veteránom a ich rodinným príslušníkom, ako spomienka venovaná tým, ktorí sa aktívne zúčastnili v tejto vojne.

Počas druhého dňa slávnosti sa uskutočnila prezentácia alegorických vozov každej členskej krajiny NATO spoločnou jazdou centrom Norfolku, nazvanou 61st Annual Parade of Nations. V sprievode sa ďalej predstavili: vojenské hudby, policajný a požiarny zbor mesta Norfolk, červený kríž, rôzne mimovládne organizácie, ako aj tanečné skupiny a hudobné kapely stredných škôl.

Záver podujatia finišoval takzvaným „NATO Fest“, ktorý bol prezentáciou jednotlivých členských krajín Aliancie. Každá krajina mala vybudovaný vlastný stánok v ktorom sa prezentovala tak, aby návštevníkom priblížila charakteristiku krajiny, kultúru či zvyklosti.

Príslušníci NST pri ACT spoločne s rodinami, ako aj s krajanmi žijúcimi v USA, prispeli k pozitívnej prezentácií Slovenskej republiky v zahraničí aktívnou účasťou vo všetkých sprievodných aktivitách.


Uskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO FestivalUskutočnil sa Norfolk NATO Festival

Autor: NLR SVK to NATO HQ SACT , Foto: autor - Dátum: 19.05.2014
Čítanosť: 6182
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share