Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Jednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasadenie


Jednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasadenie
Jarné mesiace výcvikového roku už tradične u 2.protilietadlovej raketovej skupiny nitrianskej brigády spod Zobora patria sústredenému odbornému výcviku a taktickým cvičeniam. Prvá časť jednotiek (1.plrbat, 2.plrbat a bvar) absolvovala svoje taktické cvičenia v dňoch 21.5. a 22.5. 2014 za riadenia veliteľa skupiny podplukovníka Ľubomíra Stolárika.
Naimitovaná situácia vo vydaných nariadeniach a rozkazoch určila veliteľom batérii zodpovednosť za obranu strategických bodov a objektov osobitnej dôležitosti. Po ujasnení situácie a vydaní pokynov k presunu svojim podriadením, začali batérie presuny do hlavných postavení pričom počas presunu, ale aj po dosiahnutí postavenia protilietadlovci využili svoje poznatky a skúsenosti z výcviku základných bojových zručností a vševojskového výcviku. Vybudovanie postavenia batérie s bojovou a logistickou časťou bol len začiatok. To, že toto postavenie je nutné aj chrániť a brániť, profesionáli dobre vedia a majú to aj kvalitne nacvičené. Len čo zabezpečia elektronický aj vizuálny prieskum, už veliteľom batérií prichádza ďalšia rozohrávka - vzdušný nepriateľ, lietadlo blížiace sa k bránenej zóne. Tak si obsluhy precvičia aj imitáciu boja so vzdušným protivníkom a to aj vďaka ukážkovému príkladu kooperácie jednotlivých zložiek vzdušných síl. Vyčlenený pilot L-39 po krátkej telefonickej dohode so zástupcom veliteľa 2.plrsk vykonal na postavenie batérií 4 nálety so zameraním na lety v malej výške.
Všetky naplánované úlohy taktického cvičenia boli splnené a cvičiace batérie dosiahli hodnotenia výborne a dobre. Cvičenie preukázalo pripravenosť týchto jednotiek plniť náročné úlohy protivzdušnej obrany a to aj napriek zložitej situácii spôsobenej nedostatkom potrebných zdrojov a z toho vyplývajúceho nedostatku náhradných dielov a prísne vymedzeného limitu pohonných hmôt na výcvik.

Jednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenieJednotky protilietadlovej obrany preverené, pripravené na nasedenie

Autor: kpt. Peter Čief , Foto: kpt. Peter Čief - Dátum: 29.05.2014
Čítanosť: 4935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share