Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Náčelník GŠ OS SR navštívil veliteľstvo vzdušných síl vo Zvolene


Náčelník GŠ OS SR navštívil veliteľstvo vzdušných síl  vo Zvolene

Prvýkrát po vymenovaní do funkcie náčelníka Generálneho štábu OS SR navštívil dňa 4. júna 2014 generálporučík Milan Maxim veliteľstvo Vzdušných síl OS SR vo Zvolene.

V doobedňajších hodinách náčelníka generálneho štábu privítal veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba. Na úvod návštevy, počas prezentácie, sa generálporučík Maxim oboznámil s poslaním, úlohami, štruktúrou a doterajším stavom plnenia úloh vzdušných síl. Brigádny generál Korba informoval náčelníka generálneho štábu o súčasných problémoch týkajúcich sa vzdušných síl. Zástupca veliteľa brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen podplukovník Vladimír Jaklovský, za prítomnosti hlavných funkcionárov VzS, podrobnejšie oboznámil generálporučíka Maxima s plnením úloh NATINAMDS a konceptom RENEGADE (narušiteľ).

Program návštevy pokračoval na brigáde velenia, riadenia a prieskumu, kde sa náčelník generálneho štábu zaujímal o priestory Strediska riadenia a upovedomenia Zvolen (CRC – Control Reporting Centre). Táto zložka sa nepretržitými službami podieľa na ochrane vzdušného priestoru SR a krajín NATO. Počas cvičenia videl generálporučík Maxim praktickú riadiacu činnosť zmeny strediska CRC. Témou nácviku bol únos civilného dopravnému lietadla teroristami, ktoré križovalo vzdušný priestor SR. Prioritou nácviku bolo precvičenie rozhodovacieho procesu od podozrivého cez pravdepodobného až po potvrdeného narušiteľa vzdušného priestoru v spolupráci medzi náčelníkom zmeny strediska riadenia a upovedomovania (MC CRC), určeným národným veliteľom (DNC), národnou vládnou autoritou (NGA) a nadriadeným stupňom NATO (CAOC Uedem).

V poobedňajších hodinách navštívil náčelník generálneho štábu aj zmiešané krídlo Sliač, kde ho privítal veliteľ krídla plukovník Vladimír Lisý. Hlavnou úlohou zmiešaného krídla je zabezpečiť nedotknuteľnosť vzdušného priestoru SR a krajín NATO prostredníctvom ostrej hotovosti (OH). Zástupca veliteľa bojovej letky major Peter Knopp podrobnejšie informoval náčelník generálneho štábu o postupoch a činnosti príslušníkov zmeny OH.

Na záver stretnutia veliteľ vzdušných síl odovzdal náčelníkovi generálneho štábu pamätnú plaketu a poďakoval mu za návštevu i záujem o plnenie úloh vzdušných síl. Náčelník generálneho štábu vyjadril uznanie vojakom aj zamestnancom vzdušných síl. „Vysoko si vážim prácu príslušníkov vzdušných síl ako skutočných odborníkov. Mojou snahou bude podporiť projekty vzdušných síl, ktoré sú už v procese riešenia“, povedal generálporučík Milan Maxim.



11112222333344

Autor: npor. Jana Daňová , Foto: slob. Michal Malček, vvzs - Dátum: 05.06.2014
Čítanosť: 6371
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share