Preskocit navigáciu

Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu MACE XVI


Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu MACE XVI

V dňoch 10. až 12. júna 2014 sa vo Zvolene konala hlavná plánovacia konferencia k medzinárodnému cvičeniu MACE XVI, ktoré vyvrcholí v dňoch 17. až 30. septembra 2014. Na konferencii sa stretlo vyše 50 zástupcov z Austrálie, Dánska, Veľkej Británie, Nemecka, Spojených štátov amerických, Švédska, Nórska, Francúzska, Belgicka, Španielska, Holandska a Slovenska, aby detailnejšie rozpracovali úlohy cvičenia a doladili posledné kroky k jeho úspešnému začatiu a priebehu.

Hlavnú plánovaciu konferenciu otvorili hlavný riadiaci cvičenia podplukovník Adolf Uličný z veliteľstva vzdušných síl a člen prípravného tímu Andy Heap z Veľkej Británie.

Počas cvičenia budú výcvikové úlohy pre cvičiace jednotky členských krajín NATO a PfP zamerané na udržanie a zvyšovanie spôsobilostí pri vykonávaní spoločných vzdušných operácií s dôrazom na prekonávanie PVO a plnenie úloh pri intenzívnom rádioelektronickom rušení. Prítomnosť zahraničných jednotiek bude zároveň využitá na výcvik operátorov pozemných  systémov PVO a operátorov prostriedkov rádioelektronického prieskumu, ktoré budú rozmiestnené vo výcvikových priestoroch Vojenského obvodu Lešť. Vzlety a pristátia participujúcej leteckej techniky budú realizované z leteckej základne Sliač.

Na Slovensku sa cvičenie takéhoto formátu vykonáva po druhý krát. Naposledy to bolo v apríli v roku 2012.


Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu MACE XVIHlavná plánovacia konferencia k cvičeniu MACE XVIHlavná plánovacia konferencia k cvičeniu MACE XVI

Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: vvzs - Dátum: 13.06.2014
Čítanosť: 5938
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share