Preskocit navigáciu

Návšteva náčelníka Generálneho štábu Chorvátskej republiky


Návšteva náčelníka Generálneho štábu Chorvátskej republiky V uzimené štvrtkové ráno, 19. marca 2009, mala Letecká základňa generálmajora Otta Smika Sliač tú česť privítať na svojej pôde NGŠ Chorvátskej republiky generála Josipa Lucića s veľvyslancom Chorvátskej republiky v Slovenskej republike jeho Excelenciou Tomislavom Carom. Delegáciu v sprievode Náčelníka štábu personálneho manažmentu GŠ OS SR genmjr. Ing. Petra Vojteka a Zástupcu veliteľa vzdušných síl brig. gen. Ing. Ľubomíra Svobodu privítal náčelník štábu leteckej základne pplk. Ing. Pavol Tököly a náčelník logistiky mjr. Ing. Jaroslav Marko.

Podplukovník Tököly delegáciu oboznámil s organizačnou štruktúrou, hlavnými úlohami leteckej základne a históriou letiska od začiatkov lietania v tejto oblasti v roku 1934, až po jeho novodobé tradície, ktoré začali presunom leteckého a zabezpečovacieho útvaru z posádok Brno, Náměšť a Přerov. Počas prehliadky trenažérového centra Zástupca veliteľa vzdušných síl ozbrojených síl Chorvátskej republiky plk. Dražen Šćuri neodolal a vyskúšal si letecký simulátor MiG-29.
Na záver náčelník štábu leteckej základne poďakoval delegácii za návštevu a odovzdal NGŠ Chorvátskej republiky upomienkový predmet Leteckej základne generálmajora Otta Smika Sliač.

Generál Josip Lucić, sa narodil 26.apríla 1957 v Posavskom Podgajci, je ženatý a má dvoch synov. Základnú a strednú školu absolvoval v Zagrebe, kde i v roku 1984 promoval na Fakulte telesnej výchovy a následne v roku 1988 na doktora vied telesnej výchovy. Od mája 1991 do decembra 1991 pôsobil ako veliteľ prvej profesionálnej brigády "Tigrovi", potom v období december 1992 až február 1996 ako hlavný inšpektor na Hlavnom inšpektoráte MO Chorvátskej republiky a od februára 1996 ako veliteľ Chorvátskej vojenskej akadémie "Petar Zrinskif". Neskôr od 20. októbra 2000 pôsobil ako zástupca NGŠ OS Chorvátska a 16. januára 2003 bol menovaný do funkcie Náčelníka GŠ OS Chorvátskej republiky.

foto-priloha1foto-priloha1foto-priloha1foto-priloha1foto-priloha2

Autor: npor. Ing. Mário Malatinec , Foto: des. Ľubomíra Školníková - Dátum: 20.03.2009
Čítanosť: 14555
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share