Preskocit navigáciu

Predstavitelia cirkví navštívili vzdušné sily


Predstavitelia cirkví navštívili vzdušné sily

Dňa 3. júla veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba privítal na pôde veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene predstaviteľov cirkví SR. Pozvanie prijal najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi - Jeho Blaženosť Rastislav, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska, za evanjelickú cirkev augsburského vyznania biskup Milan Krivda a katolícku cirkev reprezentoval kancelár Ordinariátu OS a OZ SR nadporučík Peter Dziják. Zámerom spoločného stretnutia bolo prezentovať poslanie vzdušných síl i prácu vojenských duchovných a upevniť budúcu spoluprácu.

Po vzájomnom predstavení brigádny generál Korba v rámci krátkeho brífingu oboznámil návštevu s úlohami a poslaním vzdušných síl. Prezentácia návštevu zaujala, čo potvrdilo aj množstvo kladených otázok, najmä k výcviku odborného personálu, forme vzdelávania a taktiež k budúcnosti letectva a vzájomnej spolupráci so susednými krajinami.

Vojenskí duchovní vzdušných síl plukovník Marko Trochan a major Marek Ignacik priblížili hosťom špecifiká práce v oblasti duchovnej služby.

„Práca duchovnej služby vo vzdušných silách má svoje nezastupiteľné miesto. Okrem pastoračnej činnosti ako takej, je výnimočná práve zdieľaním vojenského života s ostatnými vojakmi. Táto skutočnosť značne napomáha vcítiť sa do pocitov, ktoré vojak prežíva. Osobný kontakt a empatia má významný vplyv pri pomoci nielen samotným vojakom ale aj ich rodinným príslušníkom“, povedal plukovník Trochan.

Súčasťou programu bola aj návšteva kaplnky veliteľstva vzdušných síl, kde sa predstavitelia cirkví spoločne s veliteľom vzdušných síl pomodlili za živých, zosnulých i padlých vojakov a zapálili obetné sviece. Milým prekvapením bolo vystúpenie speváckeho kvarteta vojenského dekanátu, ktoré hosťom zaspievalo duchovné piesne v cirkevnoslovanskom jazyku.

Ďalší program pokračoval v zmiešanom krídle Sliač, kde návštevu zaujal trenažér L-39 ale aj statická ukážka lietadiel MiG-29, L-39 a vrtuľníka Mi-17.

Jeho blaženosť Rastislav spolu s biskupom Petrom Krivdom poďakovali za pozvanie a pripravený nevšedný program. „Doterajšiu spoluprácu si vážime a budeme mať aj naďalej snahu pokračovať vo vytváraní dobrých vzťahov“, skonštatovali na záver návštevy vzácni hostia.


Predstavitelia cirkví navštívili vzdušné silyPredstavitelia cirkví navštívili vzdušné silyPredstavitelia cirkví navštívili vzdušné silyPredstavitelia cirkví navštívili vzdušné silyPredstavitelia cirkví navštívili vzdušné silyPredstavitelia cirkví navštívili vzdušné sily

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 07.07.2014
Čítanosť: 6630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share