Preskocit navigáciu

Kladenie vencov


Kladenie vencov

Presne pred 64. rokmi, teda 26. marca 1945, niekoľko týždňov pred ukončením druhej svetovej vojny bol pre mesto Nitra dňom sĺz, žiaľu, bolesti a smrti. V tento deň totiž nad mestom preletelo 27 bombardérov, ktoré na Nitru zhodili 166 bômb, ktoré usmrtili mužov, ženy a neušetrili ani deti, celkovo zahynulo 345 ľudí.

Pri tejto príležitosti – 64.výročia bombardovania mesta Nitra sa na mestskom cintoríne konalo odhaľovanie pamätníka. Na ktorom sa okrem predstaviteľov mesta a cirkvi zúčastnili aj príslušníci protilietadlovej raketovej brigády a všetci sa svorne zhodli na tom, že takého nešťastie by sa už nikdy nemalo opakovať a aby ľudské životy nevyhasínali, takýmto nezmysleným spôsobom.

Dňa 30. marca 2009 sa pri príležitosti oslobodenia mesta Nitra konalo pri Pamätníku osloboditeľov pred Nitrianskym obvodným úradom slávnostné kladenie vencov. Kladenie vencov niekoľkokrát ročne pri významných udalostiach spojených s mestom Nitra organizuje Nitriansky oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Slávnostného aktu sa zúčastnili hlavní funkcionári protilietadlovej raketovej brigády - plukovník Vladimír Kovač, podplukovník Zoltán Gyürky, podplukovník Peter Janota, podplukovník Ladislav Dovhun, kapitán Jozef Terlecký a predstavitelia mesta – jednoducho všetci tí, ktorí si chceli uctiť pamiatku tých, ktorí za našu slobodu položili to najcennejšie – svoje životy.


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2

Autor: - Dátum: 31.03.2009
Čítanosť: 17044
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share