Preskocit navigáciu

Generálmajorka Lund, ako prvá žena v histórii, velí misii OSN na Cypre


Generálmajorka Lund, ako prvá žena v histórii, velí misii OSN na Cypre

Generálmajorka Kristin Lund dňa 11. augusta 2014 oficiálne prevzala svoje povinnosti ako vrchná veliteľka mierových síl OSN na Cypre (UNFICYP). Počas krátkeho slávnostného nástupu v priestoroch veliteľstva UNFICYP v Nikózii jej funkciu, za prítomnosti špeciálnej predstaviteľky generálneho tajomníka OSN pani Lisi M. Buttenheim, odovzdal generálmajor Chao Liu z Číny, ktorý slúžil ako veliteľ síl UNFICYP od februára 2011 do augusta 2014.

Vo svojom prejave Lisa M. Buttenheim poďakovala generálmajorovi Liu za jeho službu v prospech misie UNFICYP a vzdala hold jeho nadšeniu, profesionalite a vedeniu jednotiek, ktoré významne prispeli k úsiliu a dobrému menu OSN na ostrove.

Generálmajorka Lund má bohatú vojenskú kariéru a skúsenosti na národnej i medzinárodnej úrovni. V roku 2009 sa stala prvou nórskou ženou – dôstojníčkou, povýšenou do hodnosti generálmajora. V roku 2014 bola vymenovaná do nórskeho štábu ako zástupca náčelníka štábu pre záležitosti veteránov.

Jej predchádzajúce skúsenosti s Organizáciou Spojených národov zahŕňajú pôsobenie v Libanone (UNIFIL) a v Bosne (UNPROFOR). Generálmajorka Lund má rozsiahle skúsenosti z medzinárodných operácií, vrátane nasadenia v Saudskej Arábii počas operácie Púštna búrka, SFOR na Balkáne a v štruktúrach veliteľstva ISAF v Afganistane.

Generálmajorka Lund je prvou ženou, ktorá bude veliť mierovej operácii Organizácie Spojených národov.


Generálmajorka Lund, ako prvá žena v histórii, velí misii OSN na Cypre

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 20.08.2014
Čítanosť: 2318
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share