Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Skončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na Slovensku


Skončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na Slovensku

Najväčšia a najočakávanejšia letecká udalosť roka sa skončila úspechom. Účastníci z 13 krajín predviedli po oba víkendové dni (30. - 31. 8. 2014) fantastické letové ukážky nad sliačskym letiskom. Leteckú základňu Sliač navštívilo počas soboty viac ako 55 tisíc ľudí a v nedeľu sledovalo letové ukážky cca 35 tisíc návštevníkov.

Umenie pilotov a krásu strojov ocenila nielen verejnosť, ale aj odborníci, ktorí v závere leteckých dní rozhodli o víťazoch jednotlivých súťažných kategórií.

Hlavnú cenu, Best display Smik Trophy – putovnú cenu za najlepšiu letovú ukážku MLD SIAF 2014 získal pilot najpredávanejšieho vojenského dopravného lietadla novej generácie stredného doletu
C-27J Spartan z dielne spoločnosti Alenia Aermacchi.

Cenu veliteľa Vzdušných síl OS SR udelenú za najlepšiu vojenskú letovú ukážku si zo Sliača tento rok odnáša pilot bojového lietadla JAS 39 Gripen Vzdušných síl českej armády.

Cena Slovenskej leteckej agentúry za najlepšiu letovú ukážku civilného a športového letectva tento rok patrí pätici lietadiel so žlto-modrou včelou kamuflážou Baltic Bees z Lotyšska.

Cenu letového riaditeľa MLD SIAF 2014 za technicky najprecíznejšie zvládnutú letovú ukážku tento rok udelili RetroSky Team-u z Košíc, ktorý predviedol leteckú bitku umocnenú pyrotechnickými efektmi.

Sobotňajší otvárací ceremoniál Medzinárodných leteckých dní sa konal za účasti prezidenta Andreja Kisku, bývalého prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ministra obrany SR Martina Glváča, ministra školstva Petra Pellegriniho, náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Milana Maximam, veliteľa vzdušných síl brigádneho generála Miroslava Korbu a ďalších významných hostí. Úvod Medzinárodných leteckých dní sa niesol v znamení unikátnej prezentácie slovenského letectva. Skupinu viedol roj lietadiel L-39, ktorý nasledovalo lietadlo JAK 40 a na “číslach“ v skupine stupňovite vľavo a vpravo lietadlá MiG 29. Súčasťou programu bol aj výsadok padákových špecialistov vzdušných síl a príslušníkov 5. Pluku špeciálneho určenia.

Medzi divácky najatraktívnejšie patrili ukážky leteckého umenia pilota vojenského dopravného lietadla C-27J Spartan z dielne spoločnosti Alenia Aermacchi. Návštevníkom leteckých dní predviedol svoje umenie aj pilot stíhačky MiG-29 AS Fulcrum, Martin „MAT“ Kuterka. Obdivovateľov silných motorov zaujali ukážky JAS 39 Gripen vzdušných síl českej armády i umenie nositeľa Ceny veliteľa vzdušných síl OS SR za najlepšiu vojenskú ukážku vlaňajších MLD SIAF 2013, holandského Demo Teamu F-16. Diváci mali možnosť sledovať statické i dynamické ukážky účastníkov z 13 krajín sveta. Rýchlostný súboj auta Ariel Atom a lietadla L-39 Albatros zo skupiny Baltic Bees sa v sobotu skončil víťazstvom jazdca Mateja Homolu a v nedeľu bola rýchlejšia „Baltická včela“.


111122223333444466111111112222222233Skončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na SlovenskuSkončil sa najväčší medzinárodný sviatok letectva na Slovensku
1 2 >>

Autor: www.siaf.sk , Foto: npor. Peter Tkáč, slob. Michal Malček - Dátum: 01.09.2014
Čítanosť: 7313
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share